Finanţe

GUVERNUL SPERĂ SĂ ATRAGĂ 1,3 MLRD. EURO PRIN ACORDAREA CETĂŢENIEI MOLDOVEI PRIN INVESTIŢIE

12 iulie, 2018

Guvernul speră să atragă în următorii cinci ani cel puţin 1,3 mlrd. euro în urma implementării Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Programul va fi elaborat şi promovat de un Consorţiu, desemnat câştigător la un concurs deschis. Contractul de prestare a serviciilor publice de elaborare, implementare și promovare internațională a Programului a fost semnat miercuri cu acest Consorţiu, din care fac parte MIC Holding LLC, Henley&Partners Holdings Ltd, Henley&Partners Government Services Ltd şi Henley&Partners International Ltd.

Se presupune că cetăţenia RM prin investiţie va putea fi acordată doar solicitanţilor care îndeplinesc în întregime cele mai bune standarde internaționale de diligență. În acest sens, Henley&Partners a oferit un sistem de verificare extrem de riguros a bunei reputații economice și financiare a persoanelor care doresc să dobândească cetățenia Republicii Moldova prin investiții, care se va desfășura în patru niveluri, inclusiv prin autorități competente precum Interpol, SIS, MAI, CNA.

„Cetățenia pentru investiții este o formă care se aplică în mai multe state, precum Letonia, Malta, Cipru, Canada, Australia și altele. Guvernul Republicii Moldova a elaborat acest instrument având la bază bunele practici internaționale și contând pe identificarea unui partener bun, de încredere, cu experiență internațională. Acum, când partenerul a fost identificat, semnăm contractul cu încrederea că în următorii 5 ani volumul investițiilor va atinge o valoare cumulativă de 1,3 miliarde de euro. Republica Moldova trebuie să fie foarte activă în atragerea investițiilor”, a punctat ministrul Chiril Gaburici.

Conform contractului, Consorțiul va suporta riscul economic, costurile și cheltuielile inițiale și continue aferente proiectării tehnice, implementării, activității consultative, acordării instruirilor, precum și promovării internaționale a Programului. Guvernul nu va finanța din mijloace publice Consorțiul pentru serviciile prestate, iar costurile și cheltuielile acestuia vor fi acoperite din comisioanele achitate de către solicitanții cetățeniei prin investiții.

Potrivit Regulamentului, cetăţenii străini vor putea obține cetățenia Moldovei dacă vor contribui cu cel puțin 100 de mii de euro la Fondul pentru Dezvoltare Durabilă sau vor investi 250 mii euro în domeniile de dezvoltare strategică. Autoritățile au prevăzut o cotă de 5 mii de cetățenii numai pentru principalii membri ai familiei care doresc să obțină cetățenia moldovenească.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.