Finanţe

PARLAMENTUL A RATIFICAT ACORDURILE DE FINANŢARE CU ASOCIAŢIA INTERNAŢIONALĂ PENTRU DEZVOLTARE ŞI BEI

16 iulie, 2018

Parlamentul a ratificat, în ședința de vineri, acordurile de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (IDA) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Potrivit agenţiei INFOTAG, primul acord se referă la finanţarea „Programului de guvernanţă economică pentru Republica Moldova (DPO-3)”, semnat la Chişinău la 11 iulie 2018. Acesta prevede acordarea a 24,9 mil. euro din partea Băncii Mondiale pentru finanţarea deficitului bugetar.

Ministrul Finanţelor, Octavian Armașu, a spus că condițiile de creditare prevăd o rată a dobânzii fixă de 1,42% pe an, o perioadă de grație de cinci ani și o perioadă de rambursare de 25 de ani.

Președinta Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, l-a îndemnat să nu direcţioneze creditul pentru finanțarea cheltuielilor curente, deoarece acest lucru nu este numai ineficient, dar şi „aruncă țara în datorii”.

„Credite pentru cheltuielile curente au mai fost luate în anii 1997-1998, când, timp de trei zile, au fost mâncaţi 75 de milioane de dolari, după care în 2001-2002 țara era gata să ajungă în default financiar. Acum călcăm pe aceeași greblă. Direcţionaţi banii în scopuri investiţionale concrete, lucru care va fi sprijinit şi de creditorii Guvernului”, consideră fostul prim-ministru.

Acord între Republica Moldova și BEI, semnat la 20 decembrie 2017, are ca scop finanțarea proiectului de interconectare a rețelelor electrice din Moldova și România. Acesta prevede un împrumut de 80 de milioane de euro.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Vitalie Iurcu, suma împrumutului va fi transferată în tranşe, iar fiecare tranșă trebuie să fie de cel puțin 1 milion de euro, comisioanele și dobânzile vor fi calculate pentru fiecare, iar termenul de împrumut este de 25 de ani.

El a spus că, potrivit calculelor, lucrările de construcție a stației Back-to-Back vor fi finalizate până în 2021-2022, iar imediat după aceasta va fi posibilă reconectarea rețelelor electrice.

Parlamentul trebuie, de asemenea, să ratifice un acord similar de 80 de milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.16 12:28 Ana
    Credite noi luam destul de usor, cum stam cu rambursarea, macar cineva stie in Moldova?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.