Finanţe

USAID A SPRIJINIT PRIMA EVALUARE CUPRINZĂTOARE A CORIDOARELOR COMERCIALE ALE MOLDOVEI

19 iulie, 2018

Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a sprijinit prima evaluare cuprinzătoare a coridoarelor comerciale ale Moldovei (ECC). Aceasta are drept scop măsurarea performanțelor coridoarelor, identificarea blocajelor și constrângerilor și definirea soluțiilor pentru îmbunătățirea performanțelor coridoarelor, care, la rândul lor, vor facilita schimburile comerciale.

Potrivit agenţiei INFOTAG, studiul privind ECC include o serie de recomandări și acțiuni strategice pentru Guvernul Republicii Moldova, care vizează facilitarea comerțului internațional de-a lungul rutelor existente folosite de comercianții moldoveni.

La eveniment au participat Ambasadorul SUA, James Pettit, și secretarul de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin.

În cuvântul de deschidere, diplomatul a menționat că “evaluarea coridoarelor comerciale va oferi autorităților și oamenilor de afaceri din Moldova mai multe soluții practice pentru îmbunătățirea performanțelor coridoarelor comerciale în vederea reducerii costurilor de afaceri și, mai ales, creșterii competitivității produselor moldovenești pe piața internațională”.

La rândul ei, Iuliana Drăgălin a menționat rolul și impactul preconizat al ECC pentru autoritățile țării și pentru întreaga economie națională.

“Această radiografie atât a coridoarelor comerciale, cât și a nivelului de facilitare a comerțului ne oferă pârghiile necesare pentru elaborarea și implementarea unor politici și acțiuni eficiente, care vor îmbunătăți situația din domeniul infrastructurii, serviciilor de transport și logisticii. Scopul nostru este să dezvoltăm în Moldova un sistem de transport și logistică modern, care să atragă mai multe investiții în domeniu și să contribuie la crearea mai multor locuri de muncă pentru cetățeni”, a spus ea.

INFOTAG precizează: În perioada de patru ani de implementare, din septembrie 2017 până în septembrie 2021, Programul pentru Reforme Structurale în Moldova va sprijini Guvernul ca să continue procesul de integrare a Republicii Moldova în sistemele comerciale regionale și mondiale. Programul va contribui la îndeplinirea de către Moldova a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care cuprinde Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și al noului Acord de Facilitare a Comerțului cu Organizația Mondială a Comerțului. Programul va contribui la promovarea produselor moldovenești pe piețe mai mari și mai dinamice prin multiple acțiuni.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.19 09:56 David
    Im place cum ambasada SUA are grija ca toate proecte cu ajutorul SUA in Moldova are capacitatea si eficienta. Si dl Pettit ne demonstraza asta fie care zi in Moldova.
  2. 2018.07.19 10:00 Svetlana
    Asa proecte sa deschida pentru guvernarea toate rezerve care sunt in comert si in export. Este bun proect pentru Moldova.
  3. 2018.07.19 10:04 Elena
    Dl ambasador Pettit trebue sa fie mindru cu asa fel de proecte USAID in Moldova, care au si ca[acitatea si eficienta, numai daca autoritatila noastra sa ascult expertii din SUA.
  4. 2018.07.19 13:03 Istvan
    Pina chind asta este numai voarbe, care sunt dulce si frumoasa.
  5. 2018.07.19 13:07 Stanislav
    Pacat ca dl Pettit deja paraseste Moldova...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.