Finanţe

FMI NU APROBĂ ADOPTAREA DE CĂTRE MOLDOVA A REFORMEI FISCALE ȘI A AMNISTIEI CAPITALULUI

27 iulie, 2018

Pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale și măsuri de amnistie a capitalului, aprobat în Moldova, nu se aliniază la obiectivele programului susținut de Fondul Monetar Internațional (FMI). Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-un comunicat difuzat din numele reprezentantului permanent al FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin.

„În particular, măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sistemului fiscal, pot reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative. Experții FMI analizează implicațiile pachetului de măsuri adoptat, în baza informațiilor ce parvin”, se arată în comunicat.

Joi, cu o zi înainte de încheierea sesiunii de primăvară-vară, Parlamentul a adoptat în regim de urgență, în două lecturi, o serie de legi referitoare la înlesnirile fiscale cu scopul de a diminua economia tenebră, precum și legea privind amnistia capitalului.

Amnistia capitalului presupune înregistrarea resurselor financiare și a bunurilor fără a avea documente referitoare la originea lor, cu condiţia achitării la bugetul de stat a unei taxe de 3% din suma capitalului legalizat.

Opoziția a criticat această lege, considerând că aceasta a fost adoptată pentru a legaliza furtul miliardului de dolari din bănci în perioada 2014-2015, deși legea spune că de prevederile sale nu pot beneficia persoanele suspectate de sustragerea banilor din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Commentarii [ 6 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.27 14:32 Svetlana
    Ce pozitia diplomatica si corecta!
  2. 2018.07.27 14:34 Zosim
    Partenerii fara FMI nu vor mai departe sa sustina Moldova.
  3. 2018.07.27 16:38 Liza
    Clar trebue sa fie pentru toti, ca legatura RM cu FMI trebue sa fie chit mai strinsa.
  4. 2018.07.27 16:41 Victoria
    Mi se pare ca fl Filip sa gaseasca argumente potrivita ca amnistia este bine pentru moldoveni si Moldova.
  5. 2018.07.28 13:46 Zanet
    A spus scurt si dur, destul de dur!
  6. 2018.07.28 13:48 Ilarion
    Dl Tulin este ucrainean el intalege foarte bine situatia la noi in Moldova ca ea este asemene ca si in Ucraina.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.