Finanţe

BNM A MAJORAT NORMA REZERVELOR OBLIGATORII DIN MIJLOACE ATRASE ÎN LEI MOLDOVENEȘTI CU 2,5%

05 septembrie, 2018

Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă se majorează începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 septembrie 2018 – 15 octombrie 2018 cu 2,5% și se stabilește în mărime de 42,5% din baza de calcul.

Potrivit agenției INFOTAG, o decizie în acest sens a luat Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în cadrul ședinței din 4 septembrie 2018.

Surse din cadrul BNM au relatat că Comitetul a luat hotărârea de a majora norma rezervelor obligatorii „în vederea sterilizării excesului de lichiditate”. Decizia a fost adoptată contrar cu previziunile bancherilor care de mult timp aștepta o reducere a rezervelor obligatorii din mijloacele atrase.

În același timp, norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menține la nivelul actual de 14% din baza de calcul.

De asemenea, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a rămas la nivelul actual de 6,5% anual. Totodată, BNM a menținut ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul de 9,5% annual și la depozitele overnight la nivelul de 3,5% anual.

Decizia a fost luată în urma deliberărilor Comitetului executiv pe marginea evoluției macroeconomice și a evaluării riscului abaterii prognozei inflației pe termen mediu.

„Riscurile abaterii de la prognoză pot deriva din prețurile la produsele alimentare, care în luna iulie 2018 au marcat o dinamică superioară celei anticipate. Totodată, prețurile la bunurile și serviciile reglementate, inflația de bază și prețurile la combustibili sunt în concordanță cu valorile anticipate în cadrul rundei de prognoză publicate în luna august”, se relatează într-un comunicat al BNM.

INFOTAG precizează: : Banca Națională a Moldovei a modificat ultima dată norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești în luna mai 2017. Atunci, BNM a majorat norma de la 37% până la 40%.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.05 16:24 Fima
    Ce asta - un pas innapoi?
  2. 2018.09.05 16:26 Viorel
    Este clar, ca nimeni nu are nevoe de bani, din pacata.
  3. 2018.09.05 16:29 Stas
    Nado urovneati pokazateli likvidnosti i rezervirovania - primerno na otmetke 52%.
  4. 2018.09.06 09:03 Valentin
    Nu stiu ce concret, da ceva trebue sa fie schimbate pentru dezvoltatea tarii...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.