Finanţe

PREŞEDINTELE CONSIDERĂ CĂ RUSIA ESTE CEL MAI FIDEL INVESTITOR ŞI PARTENER COMERCIAL AL MOLDOVEI

21 septembrie, 2018

Preşedintele Igor Dodon consideră că Rusia este cel mai fidel investitor şi partener comercial al Moldovei din ultimii 10 ani. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat în contextul Forumului economic moldo-rus, care şi-a început lucrările vineri la Chişinău.

„Am considerat important să ofer opiniei publice unele date care descriu cel mai bine relațiile economice ale Republicii Moldova cu partenerii săi externi. Am analizat o perioadă mai lungă de timp, deoarece anume ea reflectă starea reală și fundamentală a relațiilor economice, și nu situația de moment, conjuncturală”, a scris Dodon pe pagina sa de facebook.

El a analizat datele oficiale disponibile de la Biroul Național de Statistică și Banca Națională. Referitor la comerțul extern, el a luat în considerație datele pentru ultimii 10 ani (din trimestrul trei 2008 până în trimestrul doi 2018).

În concluziile prezentate, Igor Dodon a subliniat că “Rusia rămâne a fi cel mai mare partener comercial al Moldovei și rămâne pe primul loc atât la exporturile Moldovei, cât și la importuri”.

“Totodată, din partenerii cei mai mari, Moldova are cu Federația Rusă cele mai echitabile relații comerciale. Astfel, cu Federația Rusă, pe parcursul timpului, spre deosebire de alți parteneri majori, Moldova păstrează un echilibru între exporturi și importuri”, a subliniat Dodon.

El a menţionat că un alt aspect ține de investițiile străine directe, care sunt “baza creșterii economice, a creării unor locuri de muncă și generare de export”.

“Rusia în continuare este cel mai mare investitor străin în Republica Moldova cu peste $716 mil., de două ori mai mult decât următoarea țară, care, de fapt, este o zonă offshore de unde vine capital neclar (din tabelul prezentat, este vorba de Olanda – “I.”). Mai mult decât atât, în ultimii 9 ani de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, care a atacat mereu Rusia, ea totuși a rămas cel mai fidel investitor, majorându-și investițiile cu peste $113 mil.”, susţine Dodon.

El a remarcat că, în aceeași perioadă de timp, așa țări ca Marea Britanie, SUA și România și-au retras investițiile în volum total de aproape $160 mil.

Pe de altă parte, Guvernul mereu accentuează că, în ultimii ani, ponderea Rusiei în comerțul exterior scade constant, iar a Uniunii Europene crește. Potrivit statisticilor oficiale, în prezent, 69% din produsele moldovenești sunt exportate pe piețele UE.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.21 10:51 Galina
    Acum asa si este, dar trendul sa misca spre UE...
  2. 2018.09.21 10:54 Efim
    Dl Dodon tina cu Rusia fiindca stie, ca acolo este piata pentru Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.