Finanţe

CONSORŢIUL DE INVESTITORI, CONDUS DE BERD, A CUMPĂRAT CELE 41,09% DIN ACŢIUNILE MOLDOVA AGROINDBANK

02 octombrie, 2018

Consorţiul de investitori străini, condus de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a cumpărat marţi, la Bursa de Valori a Moldovei, cele 41,09% din acţiunile Moldova Agroindbank (MAIB), care deţine o cotă de piaţă de 30%. Din consorţiu mai fac parte două fonduri de investiţii - Invalda INVL (Lituania) și Horizon Capital (SUA).

Potrivit agenţiei INFOTAG, acțiunile MAIB cu valoarea nominală de 200 lei au fost vândute la preţul de 1059 lei per acţiune. La licitația deschisă, pachetul a fost pus de Agenția Proprietății Publice, care a achiziționat aceste acțiuni în scopul vânzării obligatorii către investitori strategici. Legislația Republicii Moldova interzice statului să dețină activele băncilor sistemice mai mult de 90 de zile.

În 2014, la momentul sustragerii din cele trei bănci din Moldova a unui miliard de dolari, trei bănci de importanţă sistemică ale republicii, cu o cotă de piață de 65%, erau controlate de firme din zone off-shore și aparțineau oligarhilor. Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au solicitat autorităților să asigure transparenţa acționarilor băncilor și să reformeze sistemul bancar, format din 15 instituții financiare.

În 2015 și 2016, Banca Națională (BNM) a instituit supravegherea externă în două bănci de sistem – MAIB și Victoriabank, iar la Moldindconbank a instituit administrarea temporară. Autoritatea de reglementare a recunoscut că acționarii netransparenți ai acestor bănci au acţionat concentrate şi le-a oferit o perioadă de 90 de zile pentru a vinde acțiunile.

În urma acţiunilor dure ale autorităţii de reglementare, în ianuarie 2018, 39,2% din acţiunile Victoriabank au fost vândute Băncii Transilvania (a doua cea mai mare bancă din Romania - "I."). Iar acum, pachetul de 41,09% acţiuni ale MAIB a fost achiziționat de un consorțiu de investitori, condus de BERD.

Pachetul de 63,89% din acțiunile celei de-a treia bănci de sistem - Moldindconbank, gestionat din octombrie 2016 de către un administrator al BNM, a fost pus în vânzare publică. Autoritatea de reglementare speră ca acest activ să fie vândut unui investitor străin.

Atragerea investitorilor străini de către BNM în trei bănci de sistem înseamnă îndeplinirea de către Guvern și BNM a uneia dintre obligațiile importante ale Memorandumului cu FMI, care se referă la transparența acționarilor băncilor moldovenești și atragerea investitorilor strategici în capitalul lor.

Potrivit informaţiilor agenției, consorțiul internaţional a primit permisiunea BNM de a gestiona MAIB în coordonare cu grupul de acționari locali, care deţin 7,23% din acțiuni.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.10.02 17:49 Olga
    Super, acum MAIB sa dezvolta inca mai rapid si efectiv!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.