Finanţe

MINISTRUL FINANŢELOR: CREŞTEREA CHELTUIELILOR PENTRU SALARIZAREA BUGETARILOR ÎN 2019 VA CONSTITUI 1,2 MLRD. LEI

29 octombrie, 2018

După adoptarea noii legi a salarizării, cheltuielile pentru salariile angajaţilor din sfera bugetară în anul 2019 se vor majora cu 1,2 mlrd. lei. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a comunicat sâmbătă, în cadrul unei emisiuni televizate, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

Potrivit acestuia, în țară există trei legi care reglementează salariile angajaților bugetari. În urma reformei, aceste legi vor fi anulate și înlocuite cu un nou document unic, conceput pentru nivelarea salariilor în sectorul public.

„Până în prezent, a existat o inconsecvență între legi. Drept urmare, unele categorii de bugetari beneficiau periodic de o majorare salarială, în timp ce salariile altora rămâneau la același nivel, ceea ce a condus la o inechitate. Astăzi, în sectorul public există o variație considerabilă în salarii. Cel mai mic salariu este de 33 de ori mai mic decât cel mai mare. Am decis că este necesară o nouă lege, care să includă toate categoriile de lucrători în sistemul de salarizare unitară și în planul tarifar”, a spus Armaşu.

El consideră că noua lege nu ar trebui privită ca o inițiativă preelectorală, deoarece documentul a fost elaborat în decurs de un an și jumătate, cu implicarea multor experți locali și străini.

„Țara a înregistrat o creștere a veniturilor bugetare, de aceea există bani pentru a crește salariile. Serviciul fiscal a înregistrat o creştere a veniturilor de 18%, ceea ce poate fi numită o creştere semnificativă. Pentru anul viitor, am făcut deja o prognoză a bugetului de stat, am discutat-o cu Fondul Monetar Internațional și, în aproximativ două săptămâni, o vom prezenta Guvernului”, a spus ministrul.

El a precizat că, dacă proiectul de lege va fi adoptat până la sfârșitul lunii noiembrie, acesta va intra în vigoare la 1 decembrie, iar angajații din sectorul public vor primi salariul majorat deja în ianuarie, de aceea Guvernul și Parlamentul nu vor trebui să facă rectificări în bugetul de stat actual.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.