Finanţe

BNM MENȚINE RATELE DE BAZĂ LA PRINCIPALELE OPERAŢIUNI DE POLITICĂ MONETARĂ

01 noiembrie, 2018

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a menţinut în ajun ratele la principalele operaţiuni de politică monetară.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al BNM, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt se menţine la nivelul de 6,5%, la creditele overnight la nivelul de 9,5% şi la depozitele overnight la nivelul de 3,5%. De asemenea, se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă se menţine la nivelul de 42,5%.

La baza deciziei a stat analiza recentă a situației macroeconomice și asumările aferente noii runde de prognoză a inflației pe termen mediu. Noua rundă de prognoză plasează inflația medie anuală pentru anii 2018 și 2019 la nivelul de 3,3% și, respectiv, 5,4%. Totodată, deviația PIB în continuare va fi negativă, astfel, cererea agregată va rămâne dezinflaționistă pe parcursul perioadei de prognoză.

Menținerea ratei de bază la nivelul actual este condiționată de evoluția inflației pe termen scurt, precum și de presiunile dezinflaționiste care vor persista până la finele anului curent. Rata anuală a inflației în luna septembrie 2018 a evoluat în linie cu așteptările, înregistrând 2,4% și s-a plasat sub intervalul de variație al țintei BNM de 5% plus-minus 1,5%. Conform prognozei curente, rata anuală a inflației se va diminua în continuare până la nivelul de 1,9% la finele anului curent.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 4 decembrie.

INFOTAG precizează: Aceasta este a şasea şedinţă de Comitetului executiv al BNM de la începutul anului, menţinând de fiecare date ratele la principalele operaţiuni de politică monetară. În 2017, rata de bază a fost diminuată de patru ori, ultima dată fiind pe 5 decembrie – cu 0,5%, până la 6,5%. Acelaşi lucru se referă şi la celelalte rate.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.