Finanţe

ARMONIZAREA LEGISLAŢIEI FISCALE CU CEA EUROPEANĂ VA NECESITA INTRODUCEREA UNOR NOI IMPOZITE ÎN MOLDOVA – OPINIA EXPERŢILOR

16 noiembrie, 2018

Armonizarea legislaţiei fiscale moldoveneşti cu cea a Uniunii Europene va necesita pe viitor introducerea unor noi impozite în Moldova, consideră experţii solicitaţi de corespondentul agenţiei INFOTAG.

„În prezent, legislația fiscală a Republicii Moldova prevede un şir de facilităţi şi scutiri pentru contribuabili, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, lucru care nu este practicat în țările UE”, spun experții, sugerând că implementarea de către Moldova a Directivelor europene în conformitate cu Acordul de Asociere RM-UE va cere excluderea lor.

Întrebaţi despre ce facilităţi fiscale este vorba, interlocutorii agenției au spus că, de exemplu, în Moldova se practică de mult timp facilitatea privind plata TVA la procurarea unui automobil, precum și la achiziționarea unei locuințe.

În ceea ce privește TVA, de plata acestuia în Moldova sunt scutite publicaţiile periodice care plătesc această taxă în mărime de 20% numai din volumul serviciilor de publicitate și al hârtiei achiziționate pentru imprimare.

Comparând mărimea „poverii fiscale” în Moldova cu alte țări din regiune, în special România, experții fiscali spun că această povară „nu este mare” nici pentru agenții economici, nici pentru persoanele fizice din țară. De exemplu, impozitul pe venit al unui angajat în România este cu 15% mai mare decât cel al unui angajat în Moldova.

La seminarul companiilor „Taxaco Moldova” și „Mazars România”, în parteneriat cu Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști (ACAP), despre care scrie vineri ziarul economic „Logos-Press”, s-a discutat problema armonizării legislaţiei fiscale de la Chișinău și București.

„Comunitățile profesionale din cele două state discută ideea ca toate impozitele achitate pentru salariul angajatului (impozitul pe venit - 12%, impozitul social - 7%, asigurarea medicală - 4,5%), precum și impozitele pe care angajatorul le plătește din salariul angajatului, să fie puse pe seama angajatului”, scrie publicația, citând opiniile experților, care consideră în acelaşi timp că salariul angajaţilor ar trebui să crească.

Ziarul menționează că această situație funcţionează în România de la 1 ianuarie 2018 şi arată „tendințe pozitive”.

INFOTAG: Proiectul de lege privind bugetul de stat al Republicii Moldova pentru anul 2019 prevede majorarea indicelui salariului nominal mediu în sectorul real al economiei de la 6200 lei până la 6975 lei ($410).

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.11.16 14:12 Ovidiu
    Nimeni in Moldova nu vre sa plateste impozite mari...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.