Finanţe

MAJORAREA SALARIILOR ÎN SECTORUL BUGETAR VA FI ASIGURATĂ PRIN OPTIMIZAREA NUMĂRULUI DE ANGAJAŢI ŞI REDUCEREA IMPOZITELOR – IDIS VIITORUL

19 noiembrie, 2018

Majorarea salariilor în sectorul bugetar va fi asigurată prin optimizarea numărului de angajaţi şi reducerea poverii fiscale, consideră expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat într-un studiu că „cheltuielile pentru remunerarea muncii ale bugetului public național în 2019 vor constitui aproximativ 14,95 mlrd. lei în creștere cu 7% sau cu 973 mil. lei față de anul 2018. Această majorare este cea mai mică din ultimii ani și ca valoare, dar și ca ritm de creștere.

„În primul rând, se preconizează o optimizare radicală a numărului de angajați ale autorităților centrale. Astfel, conform proiectului de buget, se presupune reducerea cu 15% a numărului de unități în organele autorităților publice centrale, de la 68,6 mii în 2018 la 59,9 mii unități în 2019. Însă acest lucru nu înseamnă nemijlocit și concedierea acestui număr de persoane, căci multe unități erau vacante, unele persoane ocupau 1,5-2 unități”, susţine expertul.

În opinia sa, „majorarea salariilor va fi realizată în favoarea angajaţilor cu cele mai mici venituri, adică reforma presupune mai degrabă o redistribuire în interiorul bugetarilor”.

„Reducerea poverii fiscale va însemna că 750 mil. lei de contribuții sociale și 150 mil. lei de impozite pe venit nu vor fi transferați în bugetul de stat, dar vor fi primiți sub formă de salarii de către bugetari. Această sumă Guvernul oricum o plătește sub formă de acoperire a deficitului fondului de asigurări sociale, care, în 2019, crește cu 1,5 mlrd. lei”, a remarcat economistul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.