Finanţe

BĂNCILE ÎŞI RESTABILESC TREPTAT ROLUL ÎN ECONOMIA MOLDOVEI ÎN PERIOADA POST CRIZĂ – EXPERT-GRUP

14 decembrie, 2018

Băncile comerciale îşi restabilesc treptat rolul în economia Moldovei în perioada post criză, consideră analiştii de la Centrul Expert-Grup.

Potrivit agenției INFOTAG, joi, la lansarea publicaţiei economice bianuale „MEGA”, experţii au menţionat că, „după trei ani de evoluții anemice, funcția de intermediere a băncilor cunoaște primele semnale pozitive de creștere. Pe fondul reducerii nivelului ratelor de dobândă, crește cererea de credite noi, atât din partea persoanelor fizice, cât și din partea agenților economici”.

„Drept rezultat, pe parcursul anului curent, volumul mediu lunar de credite noi acordate este de circa 2,3 mlrd. lei, cu aproximativ 300 mil. lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Finanțarea populației se accentuează pe fondul extinderii categoriilor de persoane beneficiare de programul de stat „Prima casă” și creșterii cererii de credite de consum. Acest fapt determină și o extindere a maturității portofoliului total de credite, în special a celor cu scadența de peste 5 ani din contul celor de până la un an. Pe fundalul acestor evoluții, pentru prima dată de la criza bancară din 2014-2015, viteza de acordare a creditelor noi tinde să fie mai mare decât cea de rambursare a creditelor anterior acordate, fapt reflectat și în dinamica stocului de credite. Astfel, la sfârșitul trimestrului trei al anului curent, stocul de credite acordate de băncile comerciale înregistrează o creștere de circa 2,2%, până la nivelul de 34,6 mlrd. lei”, menţionează experţii.

Ei însă atrag atenţia la faptul că „avansul creditării nu este asigurat de sectoarele productive ale economiei, principalele sectoare ce au contribuit fiind cel imobiliar (+37%) și cel de consum (+23%)”.

„Exercițiul electoral de la începutul anului viitor și eventuala degradare a dialogului cu partenerii financiari externi ar putea amplifica nivelul de volatilitate și incertitudine existent la nivelul pieței financiare. În primă instanță, acest fapt ar putea determina o creștere a ratelor dobânzilor la credite și la valorile mobiliare de stat. Ulterior, creșterea dobânzilor ar putea tempera cererea de credite, cu efect direct asupra activității economice”, spun experţii.

Potrivit lor, „creșterea de mijloace disponibile la nivel de firme, urmare a introducerii cotei unice a impozitului pe venit și reducerii cotei contribuțiilor asigurărilor sociale de stat datorate de angajator, poate determina firmele să utilizeze resurselor proprii pentru finanțarea investițiilor și să apeleze în proporție mai mică la finanțarea bancară”.

„Nu în ultimul rând, lipsa unor rezultate certe în investigarea fraudei bancare va amplifica nivelul de neîncredere a partenerilor financiari externi vis-a-vis de dorința reală a autorităților de a face lumină în acest caz. La patru ani de la frauda bancară, rezultatele investigațiilor sunt mai mult decât modeste”, afirmă ei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.