Finanţe

ÎNCASĂRILE LA BUGET DIN ACTIVITATEA SERVICIULUI VAMAL AL MOLDOVEI S-AU MAJORAT CU PESTE 1 MLRD. DE LEI

20 decembrie, 2018

În anul 2018, încasările la buget din activitatea Serviciului Vamal (SV) al Moldovei au însumat peste 20,6 mlrd. lei, fiind cu 1,032 mlrd. lei mai mult decât în anul 2017. Informaţia a fost prezentată de către directorul SV, Vitalie Vrabie, care a făcut bilanţul activităţii instituţiei.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat SV, el a menţionat că exportul de mărfuri a ajuns la 38 mlrd. lei (+2,1 mlrd. lei). În perioada de referință, au fost înregistrate 5 406 cazuri contravenționale, ceea ce reprezintă o majorare cu circa 36% față de anul 2017. În rezultatul amenzilor aplicate, la bugetul de stat au fost acumulate 7,8 mil. lei.

Totodată, au fost înregistrate 227 cauze penale, iar în instanța de judecată au fost expediate 89 cauze penale. Valoarea mărfurilor stabilită pentru cauzele penale transmise în instanță constituie 68,6 mil. lei.

De asemenea, a crescut și eficiența subdiviziunilor de control ulterior, având în vedere că valoarea obiectului încălcărilor s-a majorat cu 50%, cifrându-se la 457,8 mil. lei.

În același timp, o creștere dublă a fost atestată și în domeniul protecției la frontieră a drepturilor de proprietate intelectuală, fiind înregistrate 82 de cazuri de reținere a bunurile susceptibile a fi contrafăcute.

“De rând cu aceste progrese, instituția a avansat semnificativ și în domeniul simplificărilor de procedură. Aceasta s-a realizat prin sporirea numărului operatorilor care dețin certificate AEO, PVD sau Exportator Aprobat, dar și prin introducerea unor noi instrumente de facilitare a comerțului, cel mai recent fiind TIR-EPD (declararea prealabilă a tranzitului), care va deveni funcțional începând cu luna viitoare”, a specificat Vitalie Vrabie.

De asemenea, instituția urmează să implementeze o nouă versiune a softului ASYCUDA World, care va integra două module noi pentru Republica Moldova. Este vorba despre Noul Sistem Computerizat de Tranzit și Ghișeul Unic.

Potrivit directorului SV, continuă demersurile de modernizare a infrastructurii posturilor vamale. În acest context, instituția a demarat lucrările de construcție a trei zone de control vamal, în proximitatea posturilor Sculeni, Costești și Giurgiulești. Lucrări de extindere a infrastructurii sunt preconizate și pentru punctele de trecere de la frontiera moldo-română „Sculeni-Sculeni”, „Leușeni-Albița” și „Giurgiulești-Galați”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.12.20 18:01 David
    Dl Vrabie sa face fata de buget si de poruncu care el aprimit de la PDM si personnal de la dl Plahotniuc.
  2. 2018.12.20 18:04 Grigore
    Fara coruptia sume pot sa fiu inca mai mascate...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.