Finanţe

TRANSPARENŢA ACŢIONARILOR ÎN BĂNCILE DIN MOLDOVA A AJUNS LA 70% – REPREZENTANTUL PERMANENT AL BERD, ANGELA SAX

28 decembrie, 2018

Transparenţa acţionarilor în băncile din Moldova a ajuns la 70%, în timp ce în 2014 acest indice constituia 16%, a declarat șefa Reprezentanței Permanente a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Moldova, Angela Sax.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la un interviu acordat ziarului „Logos-Press”, printre principalele realizări ale anului 2018 bancherul a numit „consolidarea încrederii în sistemul bancar”.

„BERD a contribuit la intrarea pe piața Moldovei a unor actori puternici și transparenți, veniţi în două instituții mari și importante pentru sistemul bancar – Victoriabank și Moldova Agroindbank. În prima bancă, Banca Transilvania din România, în care BERD deţine o cotă, a obținut o participație de 32,9%. Astfel, BERD și banca română au început să joace un rol-cheie în conducerea Victoriabank”, a spus Sax.

Potrivit ei, la Moldova Agroindbank, un consorțiu format din BERD și două companii investiționale a cumpărat 41,09% din acţiuni și a contribuit astfel la rezolvarea situației de incertitudine cu acest pachet de acţiuni atât de serios în cea mai mare bancă din țară.

„Achiziționarea acestor pachete de către investitori previzibili și cu autoritate a devenit un pas important spre transformarea sectorului bancar al Moldovei și sporirea credibilității sale. Acest lucru a ajutat la extinderea numărului de bănci cu care lucrăm, acum sunt cinci în loc de două”, a spus ea.

Bancherul a numit trei domenii prioritare pentru activitatea BERD în Republica Moldova: susţinerea sectorului bancar și a investiţiilor în acesta pentru a deveni mai durabil, implementarea unor proiecte investiționale majore și sprijinirea reformelor desfăşurate în țară.

Angela Sax a spus că toate reformele susținute de BERD vizează îmbunătățirea climatului de afaceri, stimularea activității investiționale a companiilor locale și străine.

„În acest context, trebuie recunoscut faptul că simplificarea administrării fiscale și măsurile de reglementare a economiei au condus la îmbunătățirea mediului de afaceri. Introducerea cotei unice de impozitare, desigur, ar trebui să fie un factor de stimulare pentru business”, a spus bancherul.

Angela Sax a remarcat că sarcinile BERD în Moldova „rămân neschimbate”. Ea i-a felicitat pe cetățenii Republicii Moldova cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dorindu-le lor şi Moldovei „prosperitate și un an bun”.

INFOTAG precizează: BERD este un investitor instituțional al Republicii Moldova. De la începutul activităţii în ţară, banca a investit mai mult de 1,2 miliarde de euro în peste 120 de proiecte în sectoarele financiar, agricol, energetic, infrastructură şi cel de producere. BERD este investitor în trei bănci din Moldova – Moldova Agroindbank, Victoriabank și Mobiasbancă.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2018.12.28 15:46 Alexei
    BERD acum are interese mare in Republica Moldova, asta inseamna ca banca tot vre ca si noi STABILITATEA.
  2. 2018.12.28 15:48 Raisa
    Ce investitii sa bagat BERD in economia moldoveneasca - ENORME!
  3. 2018.12.28 15:51 Lilian
    Dna Sax este foarte intaleapta, ea corect pozitioneaza banca in tara noastra.
  4. 2018.12.28 15:51 Ilies
    De ce dati asa poza unde ea este ingrijorate cu ceva?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.