Finanţe

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI A SEMNAT LEGILE APROBATE PRIN ANGAJARE DE RĂSPUNDERE A GUVERNULUI

12 martie, 2019

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a semnat în ajun și a transmis Preşedintelui pentru promulgare nouă legi aprobate pe 7 martie prin angajare de răspundere a Guvernului.

După cum a informat anterior agenția INFOTAG, iniţiativa aprobări legilor a venit în aceeaşi zi din partea preşedintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, şi, deja după amiază, Guvernul, condus de vicepreşedintele PDM, Pavel Filip, a votat pentru proiectele propuse, inclusiv pentru proiectul despre acordarea a 600 de lei ($35,3) de Paști pentru pensionari și pentru proiect care va permite indexarea pensiilor cu 5,3% din 1 aprilie curent.

Guvernul a calculat că, dacă legile vor fi promulgate, circa 610 mii de persoane vor beneficia de 600 lei ajutor din partea statului, cu ocazia Sărbătorilor de Paște.

Totodată, proiectul pentru modificarea formulei de indexare a pensiilor prevede indexarea în funcție de media creșterii prețurilor pentru ultimii trei ani.

Inițiativa Partidului Democrat va costa trezoreria statului 360 mil. de lei, bani care nu sunt prevăzuţi în bugetul pentru anul 2019. Din cauza unor asemenea propuneri, aprobate în grabă de Guvern și Parlament în ajunul alegerilor, bugetul de stat a fost executat în ianuarie cu un deficit de 352,7 mil. de lei, față de un excedent de 28,7 mil. de lei în anul trecut.

INFOTAG precizează: Conform articolului 106 (1) din Constituția Republicii Moldova, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului, este votată de majoritatea deputaţilor.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.