Finanţe

MAI MULŢI OPERATORI DE PE PIAŢA PRODUSELOR PETROLIERE AU SCĂZUT PREŢURILE LA BENZINĂ ŞI MOTORINĂ

14 martie, 2019

Miercuri, la unele staţii peco au fost reduse preţurile la benzină şi motorină cu 1-3%.

Potrivit agenției INFOTAG, un litru de benzină A-95 poate fi cumpărat la preţul de 18,37-18,47 lei față de 18,.9 lei cu o zi înainte. Motorina s-a ieftinit de la 16,8 la 16,62 lei, iar gazul lichefiat – de la 11,5 la 10,72 lei.

Prețurile au scăzut după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat luni o nouă metodologie de formare a prețurilor, în baza căreia acestea sunt stabilite deja de operatorii de pe piață. Însă metodologia nu a fost încă publicată în „Monitorul Oficial” și nu a intrat în vigoare.

Conform vechii metodologii, plafonul maxim al preţurilor de comercializare a carburanţilor cu amănuntul era actualizat de ANRE o dată la două săptămâni, în baza cotaţiilor medii Platts pentru benzină şi motorină. De asemenea, în calcul erau luate costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere. Depăşirea acestor preţuri implica amenzi.

Ultima dată, prețurile maxime cu amănuntul la benzina Premium-95 și motorină au fost înghețate la 7 august 2018 la nivelul de 19,01 lei și 16,89 lei per litru. Decizia a fost luată din cauza controverselor între operatori şi consumatori până la elaborarea unei noi metodologii. Astfel conform noii metodologii, prețurile la benzină și motorină vor fi calculate de către operatorii de pe piață în baza cheltuielilor aferente comercializării produselor respective şi a rentabilităţii de până la 10%.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.03.14 12:39 Eva
    Este bine, da putin, prea putin.
  2. 2019.03.14 14:28 Lidia
    Acum totul hoteresc operatorii pe piata.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.