Finanţe

​ÎN CURSUL LEULUI MOLDOVENESC EXISTĂ O ANUMITĂ COMPONENTĂ POLITICĂ – OPINIA DEALERILOR

16 aprilie, 2019

În cursul actual al leului moldovenesc în raport cu dolarul american și moneda unică europeană există o anumită „componentă politică”, susţin dealerii valutari cu care a discutat marți corespondentul agenţiei INFOTAG.

„Acum zece zile era evident, însă nu prea clar de ce dealerii Băncii Naționale a Moldovei (BNM) cumpără valută de la bănci la un curs mai mare decât cel oficial, stabilit de autoritatea de reglementare a pieței. Unii colegi au avut impresia că dealerii băncilor comerciale „dictează” cursul la care ei sunt gata să vândă valută BNM – dolari și euro”, a spus interlocutorul de la o bancă.

În opinia participanţilor profesionişti ai pieţei, pe piaţa valutară nu au apărut niciun fel de noi factori, cererea şi oferta de valută este cam aceeaşi ca şi în lunile precedente.

„Singurul lucru care s-a schimbat este comportamentul autorității de reglementare, a cărui acțiune pe piață poate fi privită ca o dorință de a schimba raportul cursului de schimb faţă de perechea dolar și euro” a spus un participant al pieţei.

Potrivit lui, în prezent, prin cursul leului, partidele politice și deputații care au trecut în noul Parlament primesc un semnal că trebuie să negocieze mai rapid și să formeze noul guvern.

Întrebaţi dacă tendinţa raportului de curs ar putea depăşi pragul de 18 MDL:$1 şi 21 MDL:1 euro, participanţii pieţei spun că au mai rămas zile numărate până la atingerea acestor praguri.

„Totul depinde de acțiunile autorității de reglementare. Dacă va continua să cumpere valută de la bănci până la sărbătorile de Paști la un curs mai mare decât cel oficial, moneda națională a Moldovei ar putea ajunge cu ușurință la aceste praguri și chiar le va depăși”, a remarcat un dealer.

Argumentând acțiunile autorității de reglementare, unii dealeri spun că BNM vindea activ valută, cererea pentru care înainte de alegerile parlamentare și chiar puțin după alegeri era mai mare decât de obicei.

„Astfel de acțiuni intense ale BNM pe piață, ai cărei dealeri sunt gata să cumpere valută străină, trebuie corelate direct cu dorința de a umple rezervele valutare, astfel încât acestea să depăşească din nou nivelul de 3 miliarde de dolari, așa cum a fost în toamna anului 2018”, a spus un dealer.

Cu toate acestea, el nu exclude posibilitatea că deprecierea leului poate ţine de susţinerea exportatorilor, pentru care leul „slab” până la anumite limite aduce anumite beneficii. Aici se poate reaminti că, cu ajutorul cursului scăzut al leului, pot fi completate veniturile la bugetul de stat.

„Pot să spun că pe piață nu există îngrijorări deosebite în legătură cu deprecierea leului. Dar acest lucru nu înseamnă că acest curs este firesc, deoarece el depinde de cererea și oferta de valută pe piață. Cu ajutorul factorului administrativ, cursul de schimb al monedei naționale este acum uşurel împins pentru ca leul să se deprecieze în raport cu dolarul american și euro, lucru pe care îl vedem în ultimele zile”, a constatat participantul pieţei.

El a atras atenția asupra faptului că schimbarea cursului oficial al leului moldovenesc cu mai mult de patru-cinci bani pe zi vorbeşte despre factorul influenței administrative asupra cursului de schimb al monedei naționale.

INFOTAG precizează: Pentru marți, 15 aprilie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american și moneda unică europeană – 17,7699 MDL:$1 și 20,0987 MDL:1 euro.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.