Finanţe

BNM A MENŢINUT IARĂŞI RATELE LA PRINCIPALELE INSTRUMENTE DE REGLEMENTARE MONETARĂ

08 mai, 2019

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis marţi să menţină cel puţin până la 19 iunie ratele la principalele operaţiuni de politică monetară.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al BNM, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt se menţine la nivelul de 6,5%, la creditele overnight la nivelul de 9,5% şi la depozitele overnight la nivelul de 3,5%. Acestea rămân neschimbate din decembrie 2017.

De asemenea, se menţine norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă se menţine la nivelul de 42,5%.

Hotărârea Comitetului executiv a fost aprobată în baza situaţiei macroeconomice interne şi a celei externe, tendinţelor de evoluţie a pieţei monetare, financiare şi a proceselor de creditare şi depozitare, precum şi a asumărilor pentru noua rundă de prognoză. Decizia are drept scop crearea condiţiilor monetare capabile să menţină inflaţia în intervalul de variaţie de В± 1,5 p.p. de la ţinta inflaţiei de 5% pe termen mediu.

În aceeaşi şedinţă, a fost aprobat al doilea raport asupra inflaţiei, care va fi publicat pe 16 mai.

Potrivit datelor BNM, în luna martie, inflaţia a evoluat conform aşteptărilor şi a înregistrat o rată anuală de 2,8%, iar creşterea economică a constituit 3,9% în trimestrul IV al anului trecut sau cu 0,5 p.p. mai mult faţă de perioada precedentă. De asemenea, în primele trei luni ale anului curent, băncile licenţiate au acordat credite noi în volum superior celui din trimestrul I 2018 cu 32,4%. Rata medie ponderată a dobânzii la creditele acordate în moneda naţională de către băncile licenţiate s-a redus cu 1,25 p.p. comparativ cu trimestrul I 2018.

Următoarea şedinţă cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 19 iunie, conform calendarului publicat.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.05.08 10:24 Victoria
    BNM si conducerea bancii nu este sigura ca micsorarea roatei de baza da ceva pozitiv.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.