Finanţe

ACTIVITATEA DE CREDITARE A PERSOANELOR FIZICE ESTE ÎN CREŞTERE – OPINIA EXPERTULUI

15 mai, 2019

Activitatea de creditare a persoanelor fizice a crescut semnificativ în anul 2019 şi această tendinţă se va menţine în următorii ani, consideră expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat în studiul său că, anul trecut, gospodăriile casnice s-au împrumutat cu circa 4,8 mlrd. lei mai mult, volumul creditelor ajungând la 17,7 mlrd. lei. În anii 2019-2020, portofoliul de credite oferit persoanelor fizice va creşte şi mai mult (cu până la 6 mlrd. lei anual), fapt ce poate duce la depăşirea portofoliul de credite oferite persoanelor juridice.

Ioniţă a menţionat şi creşterea rolului companiilor de microfinanţare, a căror cotă în volumul total al creditelor oferite cetăţenilor a crescut din 2013 de la 20% la 36%, în timp ce cota băncilor, dimpotrivă, s-a redus de la 69% la 53,7%.

„Ţinând cont de acest lucru, ne putem aştepta la faptul că sectorul nebancar va depăși sectorul bancar în creditarea persoanelor fizice. Pentru a menține cota de piață și a atrage persoanele fizice, băncile vor dezvolta diverse produse bancare atractive pentru persoanele fizice, în special în domeniul creditelor de consum și celor ipotecare. Moldova intră activ în era consumului bazat pe împrumuturi financiare, iar instituțiile financiare trebuie să accelereze lansarea produselor sale pe piață pentru a nu pierde din cota de piață care va crește puternic în următorii ani”, consideră expertul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.05.16 11:37 Boris
    Sectorul real al economiei trebeu sa absorba chit mai mult resurse financiare.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.