Finanţe

​ÎN 2018, REZIDENŢII MOLDOVA IT PARK AU PLĂTIT LA BUGETUL DE STAT 133 MIL. LEI SUB FORMĂ DE IMPOZIT UNIC

20 mai, 2019

În anul 2018, rezidenţii primului parc de tehnologii informaţionale Moldova IT Park au plătit la bugetul de stat 133 mil. lei sub formă de impozit unic (7%) din veniturile obţinute din vânzări, iar alte taxe au însumat 165 mil. lei. Despre aceasta se arată în raportul anual de activitate a parcului IT, publicat de Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în pofida aplicării impozitului unic, care este cu mult mai mic decât regimul obişnuit pentru contribuabili, au crescut veniturile la bugetul de stat din partea rezidenților parcului. Acest lucru ţine de dublarea fondului de salarizare a rezidenților, care are indirect un impact pozitiv asupra consumului intern, precum și de dublarea veniturilor din vânzările medii anuale ale rezidenților.

Vânzările companiilor Moldova IT Park au constituit anul trecut 1,9 mlrd. lei, ceea ce este cu 8,5% mai mult faţă de rezultatul prognozat. Doar 364 mil. lei sau 19% din volumul total au revenit pieţei interne. Rezultatul corespunzător a fost obținut de companiile înregistrate în parcul IT în primele 11 luni ale anului trecut.

La sfârșitul anului, numărul angajaților companiilor rezidente a ajuns la 6,7 mii de persoane. Salariul mediu al angajaților a constituit în decembrie 27,9 mii lei. Ritmul de creștere a remunerării forței de muncă în companiile rezidente a fost cu mult mai mare decât în sectorul IT în ansamblu, ceea ce confirmă procesul de oficializare a salariilor în sector.

În 57% din cazuri, rezidenții parcului IT au furnizat servicii de realizare a soft-ului la comandă, 12,2% - de prelucrare a datelor, administrare a paginilor web și activități conexe, 10% - de consultanță în tehnologia informaţiei.


După cum a informat anterior INFOTAG, Moldova IT Park a fost înregistrat la 1 ianuarie 2018 pentru o perioadă de 10 ani, timp în care numărul rezidenţilor este planificat să crească la 500. Obiectivele strategice ale parcului IT sunt atragerea investițiilor locale și străine, crearea locurilor de muncă, dezvoltarea industriei IT în Moldova. Până la sfârșitul anului trecut, au fost înregistrați circa 350 de rezidenţi.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.