Finanţe

CURSUL LEULUI MOLDOVENESC SE VA MENŢINE CU O POSIBILĂ DEPRECIERE UŞOARĂ – OPINIA DEALERILOR VALUTARI

23 mai, 2019

Cursul leului moldovenesc se va menține cu o posibilă depreciere ușoară şi lentă în raport cu euro și dolarul american, susţin dealerii valutari cu care a discutat joi corespondentul INFOTAG.

„Joi, dealerii Băncii Naționale (BNM) au vândut $5 mil., fapt ce i-a liniştit pe participanții pieţei, aducându-i cu picioarele pe pământ pe unii jucători care susţineau că moneda naţională se va deprecia. Odată cu intervenţia BNM, situația referitor la curs „s-a blocat”, aceasta va sta pe loc şi chiar posibil va scădea puţin, pentru ca mai apoi să revină lent la pragul de 17,98 MDL:$1”, a spus interlocutorul agenției.

Potrivit dealerilor, nimeni nu are nevoie de salturi bruşte în curs și, prin urmare, până la începutul verii, piața nu așteaptă fluctuaţii serioase în cursul de schimb.

„La mijlocul acestei săptămâni, totul a coincis în aşa fel, încât a apărut cererea de valută. Casele de schimb valutar au acumulat mulţi lei, în luna mai importatorii au făcut achiziţii mari de mărfuri pentru a le comercializa vara, iar oferta de numerar a scăzut. Dar, prin poziția sa activă pe piață, autoritatea de reglementare a risipit prognozele celor care nu au exclus apariția agiotajului odată cu apariţia cererii de valută, în urma căreia cursul de piaţă al leului moldovenesc ar putea să se deprecieze într-un ritm mai rapid”, menţionează dealerii.

Participanții profesioniști ai pieţei nu prognozează cererea de valută, considerând că cursul nu va scădea brusc, iar cursul țintă pentru viitorul apropiat se va situa în intervalul de 17,95-17,98: $1.

„Ce se va întâmpla în perioada de vară cu cursul monedei naționale depinde de mai mulți factori, în primul rând, de poziția autorităţii de reglementare pe piață, dacă va face intervenții valutare care să nu permită cursului leului moldovenesc să se schimbe brusc în toiul cererii”, presupun dealerii.

La această etapă, mulţi dintre ei nu văd deocamdată motive serioase care să amenințe cursul de schimb al monedei naționale, care va rămâne sub nivelul 18,00 MDL: $1. Însă nu este exclus că unii jucători vor afişa cursuri mai mari de acest prag psihologic, dar acest lucru nu va putea să formeze o tendință stabilă a cursului.

INFOTAG precizează: Pentru joi, 23 mai, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul SUA și moneda unică europeană – 17.9850 MDL:$1 și 20.0864 MDL:1 euro.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.