Finanţe

EXPERT-GRUP: INDICATORII ACTIVITĂȚII BANCARE PREZINTĂ O SITUAȚIE STABILĂ ÎN SECTOR

24 mai, 2019
<mt_str50>

Indicatorii activității bancare în Moldova prezintă o situație stabilă în sector. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menționează în analiza datelor privind sectorul bancar la sfârșitul lunii aprilie, publicată joi de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Analiştii menţionează că principalii indicatori financiari și prudențiali înregistrează valori cuprinse în limitele sau chiar peste cele admise de banca centrală, ceea ce determină o situație confortabilă pentru moment. Privit în mod agregat, sectorul bancar se prezintă a fi în continuare profitabil, suficient de capitalizat și cu un grad înalt de lichiditate pe termen scurt. De asemenea, creditarea bancară își continuă tendința de creștere în timp ce creditele neperformante se reduc într-un ritm moderat.

Nivelul fondurilor proprii consemnează valori adecvate, ceea ce menține nivelul de solvabilitate la un nivel superior cu oscilații de la o bancă la alta în intervalul de 18-71%. Totuși, componenta de bază a capitalului propriu este reprezentată de rezervele acumulate și profitul reportat din perioadele precedente, volumul căruia se poate modifica în cazul acordării dividendelor către acționari.

Indicatorii de lichiditate prezintă o poziție confortabilă pe termen scurt și una mai puțin confortabilă pe termen lung. La nivel agregat se atestă un exces de resurse pe termen scurt, circa 53% din active fiind reprezentate de active lichide (VMS, rezerve obligatorii, certificate ale BNM) și doar 43% de credite. De cealaltă parte, la nivel individual, pentru băncile mari este caracteristic un nivel ridicat al lichidității pe teren scurt în detrimentul celei pe termen lung, în timp ce pentru băncile mici situația este opusă.

Calitatea activelor continuă să se amelioreze pe fondul reducerii volumului de credite neperformante și creșterii volumului celor noi acordate. Rata creditelor neperformante înregistrează un nivel de aproximativ 10,9%, cu oscilații între 5 și 25%, în funcţie de bancă. Totodată, volumul de fonduri proprii rămâne suficient de consistent pentru a acoperi eventuale șocuri neprevăzute. Totuși, acordarea dividendelor către acționari ar putea schimba această situație.

Atât la nivel agregat, cât și la nivel individual, sectorul bancar continuă acumularea de profit. Astfel, în primele patru luni ale anului, băncile au acumulat profit în sumă de 746 mil. lei, cu aproximativ 191 mil. lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.