Finanţe

​PARLAMENTUL VA INVESTIGA „PRIVATIZAREA NETRANSPARENTĂ”

19 iunie, 2019

Majoritatea parlamentară a aprobat marţi crearea unei comisii de investigare a circumstanţelor de privatizare şi concesiune a întreprinderilor de stat importante începând cu anul 2013.

Potrivit agenţiei INFOTAG, unul dintre autorii proiectului, deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a menţionat că „procesul de privatizare și transmiterea în concesiune a întreprinderilor de importanţă strategică, cum ar fi Banca de Economii, „Tutun CTC”, Aeroportul Chișinău și altele, nu a fost organizat în mod transparent și provoacă suspiciuni legitime”.

„Privatizarea celor mai importante întreprinderi ar trebui să se bazeze pe o justificare economică și să se realizeze exclusiv în interesul național. Comisia va verifica cât de corecte au fost tranzacțiile încheiate”, a spus el.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a menționat că, „în ultimii ani, de investigarea tranzacțiilor dubioase nu s-au ocupat organele abilitate, ci doar presa și organizațiile neguvernamentale şi anume datorită informaţiilor lor s-a constatat ce încălcări grave au fost comise în acest domeniu”.

„Nu suntem împotriva privatizării, în multe întreprinderi de stat într-adevăr nu exista un management eficient. Însă tranzacțiile trebuie să fie transparente și să fie încheiate în condiții echitabile. Anume în acest scop se creează comisia, care va determina corectitudinea proceselor de privatizare și de concesiune”, a spus politicianul.

Deputatul PDM, Dumitru Diacov, a menționat că „democrații, de asemenea, vor să se clarifice situația” și, prin urmare, vor sprijini inițiativa.

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, a menționat că, prin acest pas, „Parlamentul va sprijini Guvernul în dezoligarhizarea Moldovei pentru a distruge sistemul corupt, ipocrit și imoral”.

Președintele fracțiunii PSRM, Vlad Batîncea, a remarcat că regimul a acționat după principiul „statul nu poate fi un manager eficient”.

„Anume din aceste motive a fost vândut pachetul majoritar de acțiuni la Banca de Economii cu 0 lei, deși costul de piață al acestuia a fost estimată la cel puțin un miliard de lei. Același lucru se referă şi la „Tutun CTC”, care a fost privatizat pentru suma de 160 mil. lei – de 100 de ori mai puțin decât valoarea reală. De aceea, activitatea comisiei este extrem de importantă: niciun investitor nu va veni într-o țară în care se permite jefuirea întreprinderilor de stat. Aceasta înseamnă că trebuie să le întoarcem ţării și să direcționăm profiturile spre implementarea celor mai importante prevederi ale programului socio-economic”, a spus socialistul.

Comisia va fi alcătuită din șapte persoane. Acesta va fi condusă de deputatul Platformei DA, Igor Munteanu. Din componenţă mai fac parte Vlad Batrîncea şi Petru Burduja (PSRM), Nicolae Ciubuc și Igor Vremea (PDM), Radu Marian (PAS) și un reprezentant al Partidului Şor, care a lipsit de la şedinţă.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.06.19 18:56 Fima
    Este cdrect si demult asteptat...
  2. 2019.06.19 18:58 Andrei
    Acolo grisali destul de mult...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.