Finanţe

EUROCOMISARUL JOHANNES HAHN ESTE CONVINS CĂ SUSŢINEREA FINANCIARĂ A MOLDOVEI DIN PARTEA UE VA FI RELUATĂ LA TOAMNĂ

20 iunie, 2019

Comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, este convins că susţinerea financiară a Moldovei din partea UE (suportul bugetar, asistenţa macrofinanciară) ar putea fi reluată „pe parcursul toamnei, începând cu septembrie”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, la Chişinău, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu prim-ministrul Maia Sandu, el a menţionat că pentru aceasta trebuie îndeplinite condiţiile UE, care au fost aduse şi la cunoştinţa Guvernului anterior, al lui Pavel Filip (restabilirea principiilor statului de drept, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, independenţa justiţiei, combaterea corupţiei – „I.”).

„Acestea au fost îndeplinite doar parțial. Dar sunt sigur că noul Guvern va atrage atenție în regim de urgență la problemele abordate. Nu mă îndoiesc de acest lucru după discuțiile de astăzi cu reprezentanții părții moldovenești. Vom putea relua sprijinul financiar deja în toamnă”, a declarat comisarul.

Comentând posibilitatea majorării asistenței financiare din partea UE, Hahn a remarcat că, „în cazul în care procesul de reformă în Moldova va continua cu succes, nu este exclusă o asemenea variantă în anul viitor”.

Premierul Maia Sandu a mulțumit Comisarului european pentru sprijinul acordat în timpul crizei politice, care „a fost rezolvată pe cale pașnică în mare parte datorită UE”.

„Vom restabili un dialog politic strâns cu Uniunea Europeană. Agenda noastră cuprinde un număr mare de măsuri: dezoligrahizarea și eliberarea statului capturat, restabilirea independenței instituțiilor statului, combaterea eficientă a corupției, investigarea furtului miliardului, consolidarea poziției drepturilor și libertăților cetățenilor. Avem angajamente extinse, iar așteptările cetățenilor și ale partenerilor sunt foarte mari, așa că trebuie să lucrăm pentru a ne realiza planurile”, a declarat prim-ministrul.

Comisarul european a invitat-o pe Maia Sandu în vizită la Bruxelles, unde va avea loc în curând reuniunea Consiliului de Asociere Moldova-UE.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.06.20 12:04 Mihai
    In toamna cam tirziu, noi nu putem sa rezistam pina atunci...
  2. 2019.06.20 12:08 David
    Parca perspectiva sa fie buna pentru Moldova, partenerii sunt gata sa sustina pe noi.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.