maib_esspreso

Finanţe

DE LA 1 IULIE, ÎN MOLDOVA INTRĂ ÎN VIGOARE NOI TARIFE DE ASIGURARE RCA

28 iunie, 2019
<mt_str50>

De la 1 iulie, în Moldova intră în vigoare noi tarife pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) internă și externă.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la decizia Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), începând cu 1 iulie curent, prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă se va scumpi cu 8% şi va constitui 704 lei.

Pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă, prima de bază anuală constituie după cum urmează: Zona 1 (Ucraina şi Belarus) – 30 de euro sau cu 9% mai puţin, Zona 2 (Ucraina, Belarus şi Rusia) – 231 de euro sau cu 3% mai puţin.

Pentru Zona 3 (toate ţările sistemului internaţional de asigurare „Cartea Verde”), preţul la asigurare se va majora cu 3% şi va constitui 513 euro.

Noile reguli declanșează procesul propriu-zis de tranziție la regimul liberalizat a tarifelor pentru asigurările obligatorii RCA internă și externă, potrivit practicilor comunitare aferente domeniului asigurărilor. Aceasta înseamnă că tarifele în cauză vor fi stabilite de companiile de asigurări, dar nu de CNPF, cum a fost până acum. Metodologia unică de calcul al primei de asigurare de bază şi al coeficienţilor de rectificare aferenţi asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă şi externă este publicată pe pagina CNPF.

Prima de asigurare de bază și coeficienții de rectificare aferenți asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă calculați de către asigurători potrivit Metodologiei și în baza datelor statistice deținute de aceștia urmează a fi puși în aplicare de la 1 iulie 2020.

CNPF implementează proiectul de reformare a pieţei de asigurări cu sprijinul Băncii Mondiale.

INFOTAG precizează: În Moldova activează 14 companii de asigurări şi 62 de brokeri. În 2018, primele brute subscrise au constituit 1,518 mlrd. lei, fiind în creştere cu 5,3% faţă de anul 2017. Despăgubirile şi indemnizaţiile de asigurare plătite au însumat 527,5 mil. lei, depășind cu 7,4% achitările efectuate în anul 2017.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player