Finanţe

BNM A PERMIS CURSULUI LEULUI MOLDOVENESC SĂ SE APRECIEZE

09 iulie, 2019

Cu acordul aproape tacit al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), cursul leului moldovenesc s-a apreciat până la nivelul de 18 MDL:$1 şi 20 MDL:1 euro.

Solicitaţi de reporterul agenţiei INFOTAG, dealerii valutari spun că pe piaţa valutară în aceste zile se atestă „aprecierea sezonieră a monedei naţionale”.

„Fără o intervenție mai activă în situația dealerilor BNM, consolidarea monedei naționale devine destul de sigură și durabilă, deoarece participanții pieţei nu satisfac toate cererile de vânzare a dolarilor SUA și euro și, prin urmare, cursul de schimb reacţionează imediat la aceasta. Acest lucru convine leului moldovenesc, care se apreciază considerabil”, a spus unul dintre dealeri.

El susţine că o astfel de „tendință valutară” convine nu numai leului moldovenesc, ci și autorităților, care sunt interesate ca rata de schimb a monedei naționale să fie stabilă, ceea ce garantează o anumită „întărire” a leului.

„Totul pare destul de logic: atunci când situația politică din țară era instabilă, leul s-a depreciat, dar odată cu stabilizarea situației politice, leul își recapătă pozițiile anterioare în raport cu dolarul și euro”, a spus sursa agenției, care consideră că mulţi în ţară se bucură de aprecierea leului, căci aceasta aduce o bună dispoziţie.

Prognozând evoluția situației de pe piața valutară, dealerii spun că multe vor depinde de poziția autorității de reglementare.

„Se poate afirma fără echivoc că, dacă BNM nu va cumpăra valută în perioada estivală, cursul leului va continua să se aprecieze ferm. O asemenea situație se va menţine pe piață până la 1 septembrie”, susţin profesioniștii pe piața de capital.

Interlocutorii agenției au remarcat o scădere considerabilă a cererii de valută din partea agenților economici, presupunând că cererea de dolari și de euro nu va crește până în toamnă.

„Cererea de valută poate veni până la toamnă din partea operatorilor pieței resurselor energetice, dar aceasta poate fi satisfăcută cu ușurință de către bănci, ale căror acțiuni și tranzacții sunt urmărite îndeaproape de autoritatea de reglementare, care este gata să intervină în orice moment”, a spus dealerul.

INFOTAG precizează: Pentru marţi, 9 iulie, BNM a stabilit următorul curs oficial al dolarului SUA şi monedei unice europene – 17,8900 MDL:$1 şi 20,0682 MDL:1 euro.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.