Finanţe

ELENA PLATON ŞI-A RECUNOSCUT VINOVĂŢIA ÎN DELAPIDAREA DE FONDURI ŞI A DEPUS MĂRTURII ÎMPOTRIVA UNOR COMPLICI – PRESA RUSĂ

10 iulie, 2019

Fosta şefă a Moldindconbank, Elena Platon, care este sora afaceristului moldovean Veaceslav Platon, şi-a recunoscut vinovăţia în participarea la scoaterea din Rusia a peste un miliard de dolari. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la ziarul rus Kommersant, ea a mai depus mărturii împotriva unor complici.

Judecătoria orăşenească de la Moscova a examinat plângerea avocaţilor ei împotriva deciziei judecătoriei raionale Tveri, care, la 25 mai 2019, a plasat-o pe Elena Platon în izolator pentru două luni.

Potrivit materialelor cauzei penale, Platon, care se ascunde justiţia moldovenească, a fost reţinută la Moscova. Ea figurează din ianuarie curent în dosarul penal investigat de MAI al Rusiei deja de peste patru ani. Ea a fost acuzată atunci că ar fi făcut parte dintr-un grup criminal organizat, dar și de realizarea operațiilor de transferuri bănești în valută rusească sau străină, pe conturile persoanelor nerezidente, cu folosirea actelor de identitate false.

Prima persoană implicată în acest caz a fost arestată în februarie. Este vorba de Alexandr Korkin, acționar la Victoriabank, deținută anterior de oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc.

Potrivit anchetei, în cadrul grupării, Veceslav Platon și sora Elena Platon, în perioada 2013-2014, folosind documente false, au organizat un transfer din conturile entităților juridice controlate de acestea în două bănci rusești către conturile Moldindconbank sub pretextul vânzării de valută.

Fondurile primite au fost deturnate din conturile corespondente ale băncilor rusești din Moldindconbank în baza unor hotărâri ale instanțelor din Moldova în favoarea persoanelor fizice și juridice. Astfel, în străinătate au fost scoase peste 37 de miliarde de ruble. Ancheta consideră că Elena Platon ar fi fost mâna dreaptă a lui Veaceslav Platon în această schemă.

Potrivit mărturiilor celorlalți inculpați, ea a fost cea care ar fi dat instrucțiuni directe.

Publicaţia scrie că Elena Platon a dat mărturii împotriva altor participanţi la grupul criminal organizat.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.