Finanţe

ÎN URMĂTOARELE ZILE, UE VA RELUA SPRIJINUL FINANCIAR PENTRU MOLDOVA – EUROCOMISARUL JOHANNES HAHN

16 iulie, 2019

Uniunea Europeană a decis să reia acordarea sprijinului financiar pentru Moldova mai înainte de termenul promis. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta scrie presa europeană.

Potrivit informaţiilor, Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a declarat luni, la Bruxelles, că această decizie a fost luată la şedinţa Consiliului Afacerilor Externe al UE.

„Mă bucur să anunț astăzi reluarea sprijinului macrofinanciar pentru Republica Moldova. În zilele următoare, vor fi alocate 14,54 mil. de euro pentru susţinerea bugetară a Moldovei. Deblocarea asistenței financiare este un semn clar al sprijinului din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova şi cetățenii săi, de apreciere a măsurilor deja întreprinse și de încurajare a reformelor”, a declarat Johannes Hahn.

Referindu-se la acordarea celei de-a doua tranşe din suma promisă Moldovei de 100 mil. euro, comisarul european a spus că „această chestiune mai necesită a fi discutată”. De asemenea, el a menţionat că în această cheie „este importantă şi decizia finală a FMI, căci aceste probleme sunt interdependente”, dar „informațiile pozitive care vin din Moldova” l-au determinat „să se adreseze colegilor referitor la începerea pregătirilor” pentru deblocarea finanțării.

Comisarul european a menţionat că ca cea mai importantă condiție în acest sens este „lupta împotriva corupției”, precum și „crearea unui sistem al justiției transparent și independent, care trebuie să fie o prioritate absolută pentru autoritățile Moldovei”.

Nicu Popescu a menţionat că „reţeta dezoligarhizării Moldovei constă în crearea unui sistem al justiţiei independent şi numirea unui procuror general independent”.

„Ne vom concentra şi pe lupta împotriva corupției, în special la cel mai înalt nivel, căci, după cum știm, „peștele de la cap se strică”. În ultimii ani, situația corupției în Republica Moldova s-a agravat, iar acest lucru este inacceptabil”, a spus el.

Întrebat dacă Republica Moldova va folosi experiența Georgiei în această chestiune, Popescu a menționat că „a vorbit deja pe această temă cu omologul georgian”. Popescu a mai spus că în curând va efectua o vizită în Georgia.

„Georgia este un prieten al Moldovei, eu am lucrat acolo și cunosc mulți oameni. Desigur, vom coopera pentru a dezvolta Parteneriatul Estic și pentru a face ca societățile noastre să prospere”, a spus diplomatul.

După cum a comunicat anterior agenția INFOTAG, la începutul lunii iulie, premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a mers la Bruxelles-ul în prima sa vizită în străinătate. Atunci, Hahn a spus că „Moldova urmează să parcurgă o cale dificilă, dar poate conta pe sprijinul politic şi financiar al Uniunii Europene”. El a promis atunci că acordarea asistenţei financiare pentru Moldova va fi reluată în toamnă, după ce Guvernul va îndeplini o serie de precondiții.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.