Finanţe

GUVERNATORUL BNM A RECUNOSCUT CĂ NU A FOST RECUPERAT NIMIC DIN ACTIVELE SUSTRASE DE LA CELE TREI BĂNCI MOLDOVENEŞTI

17 iulie, 2019

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Octavian Armaşu, a recunoscut că nu a fost recuperat nimic din activele sustrase de la cele trei bănci moldoveneşti. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a comunicat miercuri, la şedinţa Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe.

Potrivit lui, este controversată întrebarea referitor la faptul ce poate fi considerat drept returnare a mijloacelor furate și ce anume nu poate fi considerat, pentru că banii nu sunt returnați din alte țări, ci din vânzarea proprietății persoanelor în privința cărora a fost pronunțată sentința judecătorească.

„Întreaga problemă constă în modul în care interpretăm aceşti bani primiți de la cei vinovaţi. Aceasta poate fi considerată drept returnare, deoarece o parte din banii care au plecat peste hotare s-au întors în Moldova, lucru confirmat şi de raportul Kroll”, a remarcat Armaşu.

El a subliniat că mijloacele din lichidarea celor trei bănci pot fi considerate doar ca întoarcerea a creditului oferit de urgență.

Potrivit raportului BNM, spre sfârşitul anului trecut, în urma procesului de lichidare a Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, au fost primite 1,7 mlrd. lei ($96 mil.) pentru rambursarea creditului de urgenţă. Din această sumă, 55,2% au fost primite din restituirea împrumuturilor și din vânzarea gajurilor, 14,8% - din vânzarea activelor și 30% - din alte acțiuni, inclusiv vânzarea acțiunilor băncii comerciale Moldova Agroindbank, care au fost înstrăinate anterior după ce au fost cumpărate din banii furaţi de la cele trei bănci.

Administratorii băncii au inițiat 129 de procese de judecată în sumă de 4,7 mlrd. lei. Totodată, 222 de debitori aflați în stare de insolvabilitate datorează băncilor 4,97 mlrd. lei. Organele de investigaţii lucrează la 47 de cauze penale în sumă de 34,3 mlrd. lei.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.18 12:27 Grogoras
    Din stirea sa esa ca noi sa primim banii mai mult ca 13?34 moliarde de lei.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.