Finanţe

OTP BANK A CUMPĂRAT 96,69% ACŢIUNI ALE MOBIASBANCĂ

23 iulie, 2019

OTP Group (Ungaria) a cumpărat de la grupul financiar Societe Generale (Franţa) 96,69% din acţiunile Mobiasbancă. Potrivit agenției INFOTAG, tranzacţia de vânzare-cumpărare a celor 9 669 155 acţiuni ale Mobiasbancă a fost înregistrată luni pe piaţa reglementată a Moldovei.

Acţiunile Mobiasbancă cu valoarea nominală de 10 lei au fost vândute la preţul de 152,57 lei per acţiune. Operaţiunea a fost efectuată prin două tranzacţii, în urma cărora Groupe Societe Generale a vândut activele din Moldova pentru suma de 1,47 mlrd. lei (74,7 mil. euro).

Multiplicatorul de capital al acţiunilor Mobiasbanca a fost de 0,86. Acest coeficient este mult mai mare comparativ cu vânzarea pachetelor mari de acțiuni a două bănci sistemice din RM – Moldova Agroindbank și Moldindconbank, în pofida faptului că cotele lor de piață o depășesc pe cea a Mobiasbancă.

Conform legislaţiei Moldovei, OTP Group urmează în curând să facă o ofertă celorlalţi acționari mici ai Mobiasbancă, care dețin mai puțin de 4% din acțiuni, pentru achiziționarea hârtiilor de valoare.

Anterior, preşedintele Mobiasbancă, Antoine Gabizon, a declarat că grupul ungar OTP, care este un jucător de talie europeană ce corespunde standardelor internaționale de guvernanță și conformitate, dispune de toate instrumentele necesare pentru a ridica Mobiasbancă la un nou nivel.

„OTP este un grup financiar foarte solid și profitabil. Este probabil una dintre cele mai profitabile structuri financiare din regiune. Grupul se dezvoltă foarte rapid, atât organic cât și prin intermediul achizițiilor, inclusiv de la Societe Generale. Este un grup financiar focusat de dezvoltarea regională care în scurt timp va fi prezent în 11 țări din Europa Centrală și de Est. Viziunile noi ale OTP Group și ambițiile sale puternice, precum şi baza solidă a Mobiasbancă pe piaţa moldovenească vor avea un impact pozitiv asupra deservirii clienţilor băncii, care vor beneficia de servicii de calitate”, a remarcat bancherul.

INFOTAG precizează: În 2018, portofoliul de credite al Mobiasbancă a crescut cu peste 11%. Cota de piaţă a băncii a crescut de la 14,5% la 15,2%. Profitul net s-a apropiat de 300 mil. lei. Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a fost de 19%. La 30 iunie 2019, capitalul băncii a ajuns la 1,77 mlrd. lei.

OTP Group este un grup bancar din Ungaria, care activează în domeniile financiar, asigurări, investiții și afaceri bancare. Grupul este numit unul dintre „principalii furnizori de servicii financiare în Europa Centrală și de Est”.

De serviciile OTP Group beneficiază peste 13 mil. de persoane și corporații. Produsele sale bancare sunt disponibile în 1400 de sucursale și 3900 de bancomate, precum și online în nouă țări din Europa Centrală și de Est. Grupul are peste 41 de mii de angajați. Grupul are la bază OTP Bank – cea mai mare bancă din Ungaria, cu o cotă de piaţă de 25,6%. Banca ocupă locul 952 în lista celor mai mari companii publice la nivel global în 2018, cu venituri de $4 mlrd., cu un profit net de $1 mlrd. (locul 788), active de $51 mlrd. (locul 586) și o capitalizare de piață de $10,9 mlrd.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.23 10:56 Stanislav
    La sfirsit, a trecut sase luni. Cu asa sporirea si viteza OTP greu sa concureze cu altii pe piata moldoveneasca.
  2. 2019.07.23 10:57 Vlad
    Nu prea mare multiplicator capital - numai 0?86...
  3. 2019.07.23 10:58 Alexei
    Jalco cito frantuzi usli, oni bili flagmanom bancovscoi culituri i sarma v Moldove.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.