Finanţe

BNM A MENȚINUT RATA AMORTIZORULUI ANTICICLIC LA NIVELUL DE 0%

15 august, 2019

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a menţinut la acelaşi nivel rata amortizorului anticiclic pentru expunerile relevante din R. Moldova, luând în considerare referenţialul pentru amortizor la situaţia de la finele trimestrului I al anului 2019.

Potrivit agenţiei INFOTAG, cu referire la un comunicat de presă al BNM, în această perioadă, raportul Credit/PIB trimestrial a constituit 77,9%, iar devierea raportului Credit/PIB faţă de tendinţa sa pe termen lung înregistrează valoare negativă de 36,8 p.p.

„Nivelul scăzut al indicatorului Credit/PIB denotă absenţa riscurilor sistemice ciclice legate de creşterea excesivă a creditării, ceea ce susţine decizia de a menţine rata amortizorului anticiclic pentru expunerile relevante din R. Moldova la nivelul de 0%”, se arată într-un comunicat de presă al BNM.

În acelaşi timp, în vederea calculării corecte a amortizorului anticiclic de capital specific băncii, băncile trebuie să asigure evidenţa adecvată a ratelor amortizorului anticiclic aplicabile pentru statele în care au expuneri relevante din credite.

Decizia a fost luată în baza analizelor şi studiilor efectuate de BNM, care au ca scop evaluarea riscurilor potenţiale pentru sectorul bancar. Frecvenţa revizuirii ratei amortizorului anticiclic pentru Republica Moldova este trimestrială.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.