Finanţe

EXPERŢII DIN ROMÂNIA RECOMANDĂ CNPF SĂ EXAMINEZE POSIBILITATEA CREĂRII UNUI FOND DE GARANTARE PENTRU PIAŢA ASIGURĂRILOR

06 septembrie, 2019

Odată cu liberalizarea tarifelor pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), un grup de experţi ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din România recomandă Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) să examineze posibilitatea creării unui fond de garantare pentru piaţa asigurărilor în vederea depășirii unor posibile situații de insolvență pe piață.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Comisiei, vizita misiunii este organizată cu susţinerea Comisiei Europene prin intermediul programului de asistență tehnică și de schimb de informații (TAIEX).

Experţii au împărtășit specialiștilor CNPF experiența acumulată în domeniul liberalizării tarifelor RCA, implementării directivelor europene Solvency II și IDD (Directiva privind Distribuția în Asigurări), precum și anticipării unor riscuri generate de procesul de liberalizare și trecerii la regimul de supraveghere bazată pe risc.

Experții europeni au mai recomandat Moldovei să efectueze testele de stres ale situațiilor financiare a companiilor autohtone de asigurări înainte de a lansa implementarea regimului Solvency II.

Misiunea a inclus o serie de instruiri pentru specialiștii CNPF, în cadrul cărora au fost prezentate experiența României privind liberalizarea asigurărilor auto și măsurile întreprinse în acest scop de autoritatea română de supraveghere, avantajele/dezavantajele introducerii tarifelor de referință, practicile de transparență sporită și de raportare, estimarea impactului reformei liberalizării asupra prețurilor și primelor de asigurare, precum și experiența ASF de atenuare a riscurilor/amenințărilor care pot apărea în legătură cu liberalizarea tarifelor RCA.

După cum a informat anterior INFOTAG, liberalizarea tarifelor pe piața asigurărilor este una dintre cerințele Acordului de Asociere RM-UE și ale procesului de tranziție a companiilor de asigurări la standardele internaționale Solvency II. Moldova trece treptat la liberalizarea tarifelor RCA. Prima măsură în acest sens a fost aprobarea începând cu 1 iulie a tarifelor noi la asigurarea de răspundere civilă auto internă și externă. Conform hotărârii CNPF, de la 1 iulie, prima de bază s-a majorat cu 8%, până la 704 lei. Liberalizarea tarifelor înseamnă că societăţile de asigurări, pe baza capacităților lor financiare, vor stabili de sine stătător tarifele la polițele de asigurare de răspundere civilă auto și la polițele „Cartea verde”. Până acum, CNPF stabilea prețurile. Deși la prima etapă prețurile au crescut nesemnificativ, Comisia crede că liberalizarea RCA este o măsură eficientă care permite echilibrarea tarifelor, pentru ace acestea să fie mai echitabile.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.09.06 18:54 Grigora
    CNPF si asa strige multi bani, daca sa accepte idea cu Fond pentru stabilizarea atunci ear trebue sa platim, Chit se poate?
  2. 2019.09.06 19:00 Sorina
    La noi in piata trebue sa fie asa reguli ca si in Bucurest, si punctu.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.