Finanţe

ÎNŢELEGERILE CU RUSIA VOR PERMITE MOLDOVEI SĂ NU MAJOREZE TARIFELE LA GAZ PENTRU CONSUMATORI – IGOR DODON

09 septembrie, 2019

Preşedintele Igor Dodon a declarat că înţelegerile convenite cu „Gazprom” vor permite Moldovei să nu majoreze tarifele la gaz pentru consumatorii finali. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a menţionat luni, în cadrul unei conferințe de presă.

Dodon a amintit că săptămâna trecută a mers de două ori la Moscova. Luni s-a întâlnit cu vicepremierul rus Dmitri Kozak și cu șeful „Gazprom”, Alexei Miller, iar sâmbătă – cu președintele rus Vladimir Putin.

„Am reușit să convenim că, începând cu 1 octombrie 2019, prețul gazelor ruseşti furnizate Moldovei va scădea cu $10-15. Acest lucru va permite să nu majorăm tarifele pentru consumatorii finali. De la 1 ianuarie 2020, este posibilă o reducere suplimentară a preţurilor cu $40-50 pentru o mie de metri cubi, iar de la 1 aprilie 2020 – chiar cu $70. În acest caz, este posibilă chiar o mică diminuare a tarifelor pentru consumatorii finali. În orice caz, nu va exista nicio creștere a tarifelor pentru consumatori”, a spus Dodon.

El a menționat că, în situația actuală, majorarea era aproape inevitabilă, deoarece prețul real al gazelor furnizate este de $235 pentru o mie de metri cubi, iar în tarif este inclus prețul de $178.

„Diferența este de $57. Datorită acordurilor încheiate, tarifele nu vor fi majorate. Totodată, există şi rezervele interne ale companiei „Moldovagaz”, care, de asemenea, vor fi antrenate”, a spus Președintele.

Vorbind despre relațiile cu Rusia, Dodon a remarcat creșterea exporturilor moldovenești în Federația Rusă. El a mulțumit președintelui Federației Ruse pentru extinderea regimului de import fără taxe vamale în Rusia la cinci categorii principale de producţie moldovenească.

„Graţie acestui fapt, în 2019, exportul de fructe și legume din Republica Moldova către Federația Rusă a crescut cu 35%, de conserve – cu 31%, de vin – cu 42%. În cadrul discuţiilor cu președintele Federației Ruse, am ajuns la o înţelegere potrivit căreia acest regim comercial va fi menținut până la 31 decembrie 2019, apoi va fi prelungit”, a spus Președintele Republicii Moldova.

Potrivit lui, dezvoltarea relațiilor comercial-economice va fi discutată la şedinţa comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică între Republica Moldova și Federația Rusă, care va avea loc la Chișinău în perioada 18-19 septembrie. Președintele a amintit că comisia nu a activat mult timp, ultima sa reuniune având loc în noiembrie 2016.

Dodon a mai spus că, pe 20-21 septembrie, la Chişinău va avea loc cel de-al doilea forum economic moldo-rus. La acesta vor participa viceprim-ministrul Dmitri Kozak, președintele Sberbank al Federației Ruse, German Gref, reprezentanți ai tuturor ministerelor Guvernului FR, precum și aproximativ o mie de oameni de afaceri din Rusia.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.