Finanţe

DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI, BĂNCILE DIN MOLDOVA AU BLOCAT CONTURILE A 67 DE COMPANII, DINTRE CARE DOAR DOUĂ SUNT DIN TRANSNISTRIA

16 septembrie, 2019

Banca Naţională a Moldovei califică drept „false” şi „nefondate” informaţiile precum că băncile moldoveneşti au închis conturile întreprinderilor din stânga Nistrului.

Solicitat de corespondentul agenţiei INFOTAG să comenteze problema conturilor, un înalt reprezentant al BNM a spus că „tabloul real nu corespunde nici pe departe cu ceea ce scrie presa, în special, cea din regiunea transnistreană”.

„Pe parcursul anului 2019, din motive întemeiate, băncile din Moldova au închis conturile corespondente a 67 de agenți economici, inclusiv a două întreprinderi care sunt înregistrate în Moldova, dar care se află și își desfășoară activitatea în Transnistria”, a spus interlocutorul.

Potrivit lui, în această perioadă, băncile licenţiate din Republica Moldova au refuzat să deschidă conturi pentru 60 de agenţi economici, inclusiv pentru o întreprindere din stânga Nistrului.

„Vreau să subliniez că datele privind refuzul de a deschide conturi bancare, precum și de a închide conturi existente, se referă la toate cele 11 bănci comerciale ale Moldovei, dar nu la una sau două bănci în parte”, a remarcat reprezentantul BNM.

Potrivit datelor BNM, băncile Moldovei au deschis conturi pentru 420 de agenți economici din regiunea transnistreană care efectuează operațiuni de import-export prin bănci moldovenești.

Băncile moldoveneşti iau decizia de a refuza deschiderea sau închiderea unui cont în baza regulamentelor interne privind combaterea spălării banilor și prevenirea finanțării terorismului. Respectarea acestor reglementări se referă la toți clienții băncilor din RM, nu doar la cei care se află și își desfășoară activitatea în regiunea transnistreană.

„Băncile moldovenești au fost nevoite să ia măsuri în privinţa acelor clienți care nu respectau cerințele acestor regulamente”, a spus interlocutorul agenției, subliniind că BNM va continua să monitorizeze cu strictețe cum băncile respectă cerințele acordului privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care a fost semnat și ratificat de Republica Moldova.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.09.17 22:51 furtună
    O discuţie absurdă, care nu trebuia nici să apară
    Citesc şi nu-mi vine să cred în ceea ce e scris. Cică din RM au închis conturile unui set de companii de dincolo de Nistru. Şi aceasta a generat revoltarea autorităţilor autoproclamatei etc. Se dă de înţeles că “băncile comerciale moldoveneşti” au făcut-o din capul lor. Şi cu deschiderea, şi cu închderea...
    Trebuie să fii incorigibil naiv ca să crezi în asta: a) reglamentările privind deschiderea conturilor bancare şi cerinţele privind cunoaşterea clientului de către banca comercială sunt în excusivitate competenţă al BNM; b) nici unui agent economic nu i se poate deschide cont bancar . Doritorul să ignoreze aceste cauze riscă personal şi instituţia care şi-a permis abaterea sancţiuni usturătoare băneşti, precum şi probleme, respectiv, cu postura de administrator şi licenţa de activitate bancară.
    După cât intuiesc, funcţionarii, administratorii băncilor comerciale destul de bine cunosc hotarele spaţiului care se află deja trei deceniia circa, şi nu se ştie pentru cât timp, încă în afara jurisdicţiei reale ale RM, pentru a identifica/decide privrind reşedinţa companiei.
    Cum realmente a fost - nu se ştie, dar faptul deschiderii, existenţei şi funcţionării conturilor respective în „băncile comerciale moldoveneşti”este o enigmă, care necesită descifrare fără a prosti şi mai departe publicul. Vorba veche: interesul poartă fesul.




adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.