Finanţe

BANCHERII DIN MOLDOVA ŞI TRANSNISTRIA AU CONVENIT SĂ CAUTE ÎN CONTINUARE SOLUŢII RECIPROC AVANTAJOASE

17 septembrie, 2019

Problema blocării conturilor întreprinderilor transnistrene în băncile comerciale din Moldova a constituit subiectul principal al discuțiilor de luni la întrevederea desfăşurată la oficiul Misiunii OSCE de la Tiraspol a experților părților pe probleme bancare. Delegația transnistreană a fost condusă de președintele Băncii Centrale Transnistrene (BCT), Vladislav Tidva, iar delegația moldovenească a fost condusă de vicepreședintele Băncii Naționale, Ion Sturzu.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul MAE al autoproclamatei RMN, reprezentanţii Transnistriei consideră că „problema este de natură politică, inclusiv din cauza recomandărilor BNM”, în legătură cu care au solicitat conducerii sale „să ia măsuri urgente pentru deblocarea situației, precum și să contribuie la asigurarea posibilității ca agenții economici transnistreni să deschidă conturi”.

Drept răspuns, Ion Sturzu a spus că nu există pretenţii faţă de întreprinderile transnistrene, recunoscând dreptul agenţilor economici transnistreni de a deschide conturi în organizațiile creditare din Republica Moldova pentru a desfășura activități economice externe. În același timp, partea moldoveană „a refuzat să desfăşoare compararea datelor privind întreprinderile transnistrene care au conturi deschise în băncile comerciale din Moldova”. Între timp, potrivit BCT, este vorba de 25 de agenți economici, în timp ce BNM susține că peste 400 de întreprinderi din Transnistria au conturi în Moldova.

Părțile au convenit să „continue căutarea soluțiilor reciproc acceptabile pe această problemă”, inclusiv luând în considerare vizita unui expert bancar internațional, care va ajunge în Moldova săptămâna viitoare, la invitația Misiunii OSCE.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.09.17 10:38 Iolanta
    Nu exzista proble, este regulament si gata!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.