Finanţe

FMI ESTE DISPUS SĂ AJUTE ORGANELE DE DREPT MOLDOVENEŞTI ÎN INVESTIGAREA FURTULUI MILIARDULUI

20 septembrie, 2019

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va sprijini Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) în investigarea fraudei bancare, precum şi în procesul de recuperare a banilor sustraşi în urma devalizării sistemului financiar-bancar. Acest subiect a fost discutat la întrevederea de joi a reprezentantului FMI în RM, Volodymyr Tulin, cu directorul CNA, Ruslan Flocea.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al CNA, la dialog a participat şi conducătorul Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI).

În opinia lui Tulin, CNA înregistrează progrese evidente în ceea ce priveşte investigarea furtului miliardului, iar ultimele acţiuni ale ARBI demonstrează că lucrurile merg într-o direcţie corectă.

Reprezentantul FMI a declarant că instituţia sa va sprijini CNA, în limitele competenţelor sale, în procesul de identificare şi repatriere a banilor fraudaţi. Totodată, el a recomandat CNA să fie cu ochii pe sistemul financiar-bancar, ca să nu se mai admită pe viitor o infracţiune de asemenea proporţii în Republica Moldova.

Potrivit lui Tulin, CNA trebuie să se concentreze pe colaborarea cu instituţiile responsabile de domeniul fiscal, financiar şi bancar pentru a asigura o maximă transparenţă în activitatea acestora.

La rândul său, Ruslan Flocea a recunoscut că Moldova a parcurs în ultima perioadă timpuri extrem de dificile, iar sprijinul FMI este binevenit mai ales acum, când „procesele trebuie să se deruleze în ritm alert”.

ARBI a anunţat în ajun că zilele acestea au fost aplicate sechestre în valoare de circa 364 mil. lei în dosarele fraudei bancare. Printre bunurile indisponibilizate sunt active, mijloace financiare, capitaluri sociale. ARBI a ridicat 11 automobile care aparţin companiilor gestionate de unul din beneficiarii fraudei. Este vorba despre maşini de lux, inclusiv blindate, marca Mercedes (GL, Maybach), Bentley şi Toyota, pe o parte din ele fiind deja aplicat sechestru.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.09.20 11:54 Simion
    FMI trebua sa bata alarma atunci in 2014, acum deja este prea tirziu.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.