Finanţe

​COMISIA EUROPEANĂ A APROBAT ACORDAREA PRIMEI TRANŞE DE ASISTENŢĂ MACROFINANCIARĂ PENTRU MOLDOVA

11 octombrie, 2019

Comisia Europeană a aprobat joi acordarea primei tranşe de asistenţă macrofinanciară pentru Moldova, în mărime de 30 mil. euro.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al Comisiei Europene, „aceasta este prima dintre cele trei plăți planificate în cadrul programului de asistență macrofinanciară către Moldova, care a fost adoptat în septembrie 2017”. Programul presupune alocarea a 100 de milioane de euro pentru „a satisface necesităţile Moldovei de finanțare externă în procesul de realizare a unei agende ample și ambițioase de reforme structurale”.

Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, fiscalitate și vamă, Pierre Moscovici, a menționat că această plată este „o expresie a sprijinului pentru punerea în aplicare a reformelor-cheie pentru îmbunătățirea standardelor democratice și protejarea statului de drept în Moldova”.

„Comisia Europeană este pregătită să continue să lucreze strâns cu autoritățile moldovenești pentru a contribui la realizarea unui proiect amplu și a unui set ambițios de reforme economice și structurale necesare pentru asigurarea locurilor de muncă, creștere și investiții în beneficiul oamenilor din Moldova”, a subliniat el.

Printre condițiile necesare a fi îndeplinite pentru obţinerea asistenţei macrofinanciare se numără respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept și a drepturilor omului, combaterea corupţiei, creşterea transparenţei în activitatea instituţiilor de stat. O condiţie aparte este progresul în realizarea programului de cooperare cu Fondului Monetar Internațional

Comisia Europeană menţionează că „Moldova a îndeplinit precondiţiile pentru acordarea primei tranşe”.

Din suma de 30 mil. euro de asistenţă macrofinanciară, 20 mil. euro vor fi primite în calitate de credit, iar 10 mil. euro sub formă de grant.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.10.13 14:07 Earoslav
    Acest bani vin in Moldova numai datorita dna Sandu si guvernu ei.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.