Finanţe

BNM SPERĂ CĂ PRESIUNEA INFLAŢIONISTĂ ÎN MOLDOVA SE VA MENŢINE PÂNĂ LA SFÂRŞITUL ANULUI

31 octombrie, 2019

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis în ajun să menţină prognoza inflației, considerând că presiunile inflaționiste vor continua în Moldova până la sfârșitul anului curent.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la BNM, acestea vor fi determinate, în principal, de cererea agregată, majorarea costului unitar al forței de muncă și efectul sezonier. Situația se va inversa în primul trimestru al anului 2020, când inflația va începe să se diminueze.

Comitetul executiv a menţionat că, în luna septembrie, rata anuală a inflației a constituit 6,3%, astfel că aceasta a evoluat conform prognozei.

„Potrivit datelor disponibile, s-a înregistrat o creștere economică pronunțată în prima jumătate a anului, care se va menține până la finele anului în curs, dar mai modest. În trimestrul II 2019, investițiile populației au crescut față de consum, inclusiv datorită creșterii veniturilor. Totodată, volumul creditelor noi acordate în moneda națională pe parcursul trimestrului precedent a constituit 5,8 mlrd. lei, înregistrând o creștere anuală de 26,1%”, susţine BNM, care a promis să publice cel de-al patrulea raport asupra inflaţiei săptămâna viitoare.

BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile macroeconomice interne și externe, riscurile și incertitudinile asociate evoluției inflației, pentru a asigura menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu.

După cum a informat anterior INFOTAG, în prognoza precedentă, din septembrie, BNM a scris că presiunile inflaționiste vor crește, iar până la sfârșitul anului 2019, inflația va fi de 8%. În acelaşi timp, potrivit guvernatorului BNM, Octavian Armaşu, în anul 2020 se așteaptă o temperare a evoluției inflației ca rezultat al evoluției inferioare a prețurilor internaționale la produse alimentare și petrol și cererile externă și internă mai temperate comparativ cu prognozele anterioare.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.