Finanţe

FMI VA SUSŢINE PROCESUL DE REFORME ÎN MOLDOVA DUPĂ FORMAREA NOULUI GUVERN

13 noiembrie, 2019

Fondul Monetar Internaţional (FMI) este dispus să sprijine în continuare procesul de reforme în Moldova după formarea noului Guvern. O declaraţie în acest sens a făcut şeful misiunii FMI pentru Moldova, Ruben Atoyan.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că experții FMI „monitorizează îndeaproape situația pentru a evalua cum se vor răsfrânge ultimele evenimente asupra programului susținut de FMI și asupra perspectivelor finanțării externe”.

„Dorim să ne exprimăm aprecierea față de hotărârea cu care guvernul condus de doamna Maia Sandu a promovat reformele sprijinite de Fondul Monetar Internațional”, a spus el.

Misiunea FMI și autoritățile Moldovei au ajuns la un acord la nivel de experți în contextul celei de-a patra și celei de-a cincea evaluări a programului de reforme economice, susținut de FMI.

După cum a informat anterior INFOTAG, în iulie, misiunea FMI a sprijinit solicitarea autorităţilor Moldovei de a prelungi Programul până în martie 2020 pentru a-l putea finaliza cu succes. La sfârşitul lunii septembrie, Consiliul de directori al FMI a finalizat a patra și a cincea evaluare a Programului Republicii Moldova, prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF). Astfel, Republica Moldova a obținut acces la 33,6 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a $46,1 mil. La început de octombrie, aceşti bani au ajuns în conturile Ministerului Finanţelor, inclusiv $27,5 mil. pentru susţinerea bugetului de stat al RM.

Pe 7 noiembrie 2016, Consiliul de Directori al Fondului Monetar Internațional a aprobat un Program pe trei ani cu Republica Moldova. Suportul financiar de aproximativ $178,7 mil. este acordat în tranșe și vine să susțină reformele promovate de Guvernul RM. Din această sumă, Guvernul şi Banca Naţională au primit peste $115 mil., însă ulterior asistenţa a fost suspendată din cauza că fosta guvernare a RM a întreprins un şir de măsuri în politica fiscală care nu au fost coordonate cu FMI. Colaborarea a fost reluată odată cu venirea noii guvernări, cu care a fost atinsă o înţelegere privind continuarea finanţării şi prelungirea Programului.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.11.13 16:16 Horia
    Pentru Moldova sistinerea din partea FMI este foarte importanta. Asa a fost practic tot timpu.
  2. 2019.11.13 16:19 Vlada
    Din pacate RM nu este in starea sa face macar un pas fara FMI. Asa este situatia reala ca fara program cu FMI nimeni nu vre sa da bani Moldovei.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.