Finanţe

ÎN NOIEMBRIE NU SUNT PREMISE REALE PENTRU DEVALORIZAREA LEULUI – OPINIA DEALERILOR VALUTARI

14 noiembrie, 2019

În noiembrie nu sunt premise reale pentru devalorizarea substanţială a leului, consideră dealerii valutari.

„Casele private de schimb valutar au provocat un mic agiotaj, încercând să dea de înţeles că, din cauza crizei politice în legătură cu demisia Guvernului, leul va începe să-și piardă pozițiile în raport cu euro și dolarul american”, a declarat corespondentului agenţiei INFOTAG dealerul unei bănci.

Potrivit lui, ultimele trei zile au arătat că cererea de valută străină din partea persoanelor juridice a crescut ușor, dar o astfel de tendință puțin probabil să fie susținută de ceilalţi participanți ai pieţei valutare.

„Cel mai probabil, devalorizarea nesemnificativă a leului care a început să se evidențieze se va opri, iar cursul monedei naționale se va întări din nou, depăşind valoarea de 17.50 MDL:$1. Tendinţa de slăbire este o dorință a caselor de schimb valutar să ofere cursului de schimb o mișcare mai vizibilă, care să le convină indiferent de tendința de schimb – de scădere sau de creştere”, spun interlocutorii.

Dealerii presupun că tendința cursului de schimb care s-a atestat în ultimele trei zile se va menţinem maximum până la sfârșitul săptămânii, deoarece nu va fi susținută de piață.

„Toate fluctuaţiile de curs au loc în aceste zile fără intervenția dealerilor Băncii Naționale (BNM). Într-un anumit sens, acest lucru poate însemna că autoritatea de reglementare nu vede nimic care să amenințe stabilitatea cursului monedei naționale”, spun participanții profesioniști ai pieţei, remarcând în mod pozitiv că BNM, prin politica sa, a contribuit la faptul ca rata medie anuală a leului să fie apropiată de cea prevăzută în bugetul de stat pentru anul 2019.

INFOTAG precizează: Pentru joi, 14 noiembrie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american și moneda unică europeană – 17.5159 MDL:$1 și 19.2824 MDL: 1 euro.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.11.14 14:54 Filaret
    Noi nu putem sa existam fara speculeatii si manipulari, am in vederea pe piata valutara.
  2. 2019.11.14 14:57 Fima
    Cursu 17,3500 MDL este foarte atractiv si pentru importatorii si pentru ezportatorii, BNM stie de ce anume asa in 2019.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.