Finanţe

AMBASADORUL JAPONIEI CONSIDERĂ CĂ ÎN MOLDOVA SUNT PREMISELE NECESARE PENTRU ATRAGEREA INVESTITORILOR

15 noiembrie, 2019

În Moldova există premisele necesare pentru o cooperare fructuoasă între investitorii străini și diferite ramuri ale industriei RM pentru a stimula creșterea investițiilor. O declaraţie în acest sens a făcut ambasadorul Japoniei la Chişinău, Masanobu Yoshii, joi, în cadrul forumului Moldova Business Week 2019.

Potrivit agenției INFOTAG, el a menţionat că, pe lângă regimul de liber schimb al Moldovei cu UE, stimulentele financiare pentru zonele economice libere și amplasarea geografică favorabilă, un alt avantaj important pentru investitorii străini este „capitalul uman al republicii”.

„Sper că noul guvern este conștient de faptul că numai prin garantarea statului de drept și crearea unui mediu de afaceri stabil atractiv, va putea atinge obiectivul principal – de a asigura prosperitate cetățenilor”, a subliniat Ambasadorul.

El a remarcat importanța internaționalizării afacerilor, deoarece pentru producători deţine tot mai important să-și extindă graniţele activității sale și să apropie producţia lor de consumator. Pentru a realiza acest lucru, producătorii japonezi își mută fabricile mai aproape de piață.

„Industria auto și cea conexă au o importanță deosebită pentru Japonia. Aici lucrează aproape 5,5 milioane de oameni. În 2017, aproximativ 20 de milioane de automobile au fost asamblate de producători auto japonezi în străinătate, în Asia și Europa. Aceasta înseamnă că peste hotare se creează mai multe locuri de muncă. Între timp, deoarece producția de automobile depinde de lanțurile globale de aprovizionare, trebuie promovată crearea unui mediu de afaceri echitabil și deschis, favorabil comerțului și investițiilor”, a spus diplomatul.

INFOTAG precizează: Japonia este una dintre principalele surse de investiții în industria auto din Moldova. În republică și-au deschis fabrici de cablaje două companii japoneze mari, „Sumitomo” și „Fujikura”, care au devenit rezidenți ai zonelor economice libere. În ultimii câţiva ani, „Sumitomo” a investit 30 mil. euro în deschiderea unei fabrici cu 2,5 mii de locuri de muncă, iar „Fujikura” a investit 20 mil. euro și a deschis aproximativ 2 mii de locuri de muncă.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2019.11.15 10:57 Galina
    De ce investiri din Japonia in Moldova atit de modesti?
  2. 2019.11.15 10:59 Alexei
    Este de dorit ca noi sa lucram cu investitirii potential di Japonia mult mai activ... Atunci si rezulatu sa avem mai eficient.
  3. 2019.11.15 11:00 David
    Trebue sa mentionam ca investitorii din Japonia sunt cel mai disciplionat de chit altii.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.