Finanţe

ÎNCEPÂND CU NOUL AN, PREŢUL LA GAZELE RUSEŞTI PENTRU MOLDOVA VA CONSTITUI 173 DE DOLARI PENTRU O MIE DE METRI CUBI

21 noiembrie, 2019

Începând cu noul an, prețul gazelor rusești pentru Moldova va fi de 173 dolari pentru o mie de metri cubi. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a declarat jurnaliștilor ruși vicepremierul rus Dmitri Kozak, care este și reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova.

El a spus că în urma discuțiilor de miercuri cu premierul Moldovei, Ion Chicu, s-a ajuns la un acord privind extinderea actualului contract între „Gazprom” și Moldova în aceleași condiţii.

„Acesta este avantajos pentru Moldova din punct de vedere al prețului la gaze pentru anul viitor. Formula prevăzută în contract presupune acordarea unor reduceri în perioada următoare. Astfel, prețul devine foarte avantajos pentru Moldova ”, a spus Kozak.

Contractul actual al Moldovei cu „Gazprom” a fost semnat în 2008, a fost prelungit de mai multe ori și expiră la 31 decembrie 2019. La începutul lunii septembrie, în timpul vizitei de lucru la Moscova, Președintele Igor Dodon a discutat cu Președintele rus Vladimir Putin despre aprovizionarea cu gaze, după care a anunțat că de la 1 octombrie Moldova va beneficia de o reducere la gazele furnizate de Rusia.

„Acest lucru funcționează. Un astfel de contract rămâne valabil. Nu a trebuit să facem o reducere prea mare, deoarece formula actuală a prețului permite să obținem o reducere semnificativă. Începând din noul an, prețul pentru o mie de metri cubi de gaze pentru Moldova va fi de 173 de dolari. Am discutat și problema datoriei republicii pentru gaze. Având în vedere că tariful va fi redus semnificativ, ar trebui să fie introduse anumite adaosuri suplimentare, care să permită întoarcerea treptată a acestor datorii”, a spus Kozak.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, el a confirmat că a fost discutat subiectul privind acordarea unui credit de 300 mil. dolari pentru proiectele de infrastructură ale Moldovei.

„Da, a fost discutat acest subiect. Dar în patru zile, noul Guvern nu poate pur şi simplu coordona o asemenea chestiune precum acordarea unui credit interstatal. Am convenit că ei vor prezenta propuneri detaliate, despre condițiile în care ar dori să primească acest împrumut, garanțiile de rambursare. Trebuie să ne asigurăm că acești bani vor ajunge în economia Moldovei, care va creşte şi va permite ţării să-și îndeplinească în mod corespunzător obligațiile de rambursare a împrumutului”, a declarat vicepremierul rus.

El a subliniat că au avut loc „negocieri foarte constructive” în privinţa Moldovei.

„Se simte spiritul pragmatic și constructiv al noului Guvern, care nu este un guvern de partid, ci unul tehnocratic, care demonstrează dorința sinceră de a relua cooperarea. A fost o pauză în contactele interguvernamentale din 2012, iar astăzi acestea au fost reluate. Suntem optimişti şi credem că vom putea stabili relații tradiționale benefice, de bună vecinătate, cu Moldova atât în sfera economică, cât și în cea umanitară, a căror istorie se măsoară în secole”, a spus Kozak.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.11.21 13:41 Horia
    Socialistii si dl Dodon au noroc mare...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.