Finanţe

NOI MODIFICĂRI ÎN LEGEA BUGETULUI. CE CONSECINȚE AR PUTEA AVEA EXCLUDEREA ”PREȚULUI MINIM DE REFERINȚĂ”

03 decembrie, 2019

Guvernul a operat o serie de modificări în proiectul bugetului pentru anul 2020. Astfel, în documentul aprobat săptămână trecută de Executiv, lipsește noțiunea de ”preț minim de referință” (PMR) pentru un pachet de țigări, introdus la finalul anului 2016, scrie InfoMarket. Publicația notează că din cauza acestor modificări în legea bugetului, statul ar putea pierde milioane de lei, iar în Moldova ar putea apărea țigări ieftine, ce va facilita consumul de tutun în rândul tinerilor.

Noțiunea de preț minim de referință (PMR) a fost introdusă în 2016 și a intrat în vigoare din 2017. Ca și în multe țări, acest mecanism este folosit, pe de o parte - pentru majorarea veniturilor bugetului, pe de altă parte – pentru limitarea prin preț a accesului la produse din tutun. Un alt efect al PMR este punerea producătorilor pe picior de egalitate în ceea ce ține de prețuri pentru a reduce din concurență neloială.

Totodată, acest lucru corelează cu angajamentul Moldovei în fața Uniunii Europene de a aduce mărimea accizelor la 90 de euro pentru 1000 de țigări către 2025, adică în prețul unui pachet de țigări, 1,8 euro vor fi accizele, iar acestea reprezintă în jur de 70% din prețul de vânzare cu amănuntul.

În 2018, prețul minim de referință pentru un pachet de țigări cu filtru a crescut de la 16 la 21 de lei, în 2019 – de la 21 la 25 de lei. Prețul minim al unui pachet de țigări fără filtru a crescut în 2018 de la 12 la 14 lei, iar în 2019 – de la 14 la 19 lei. Până la introducerea PMR, adică încă în 2016, pe piață puteau fi cumpărate țigări cu 7-9 lei pentru un pachet, iar calitate acestora lăsa mult de dorit și în timp ce mărimea accizelor la acel moment într-un pachet de țigări (cu filtru) era de aproximativ 8 lei.

Care vor fi consecințele dacă prețul minim de referință va fi exclus din bugetul pentru anul 2020:

    ·Bugetul va rata o pondere considerabilă din contribuțiile din accize și TVA (250 – 350 mln lei). Cu alte cuvinte, pentru fiecare leu de preț redus de la cota actuală de 19 lei pentru un pachet, bugetul va rata milioane de lei (calculele sunt făcute în baza indicatorilor publici despre situația de pe piață și date statitsice).

    ·Va crește volumul producției contrafăcute vândute în Moldova și va fi reluată comercializarea țigărilor la prețul mai mic de presiunea fiscală.

    ·Unii jucători de pe piață vor dori să-și sporească ponderea din contul dumpingului pe anumite poziții, va apărea concurența neloială.

    ·În Moldova vor apărea din nou țigări ieftine, care vor fi mai atractive din punct de vedere financiar pentru consumatori, inclusiv pentru tineri.

Proiectul legii bugetului urmează fi discutat în comisiile parlamentare, după care votat în Parlament. De menționat că în țările vecine, dimpotrivă, se examinează posibilitatea introducerii PMR. În Ucraina acest subiect este deocamdată la nivel de dezbateri, dar în Rusia, cel mai probabil, deja din 2020 va fi introdus prețul minim de referință. În acest context, este cu atât mai neclar ”pasul înapoi”, făcut în Moldova.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2019.12.03 13:33 Marc
    Eu asa pun intrabarea - a cui lobi este mai puternic?
  2. 2019.12.03 13:34 Doina
    De ce noi ascultam inacest domeniu reprezentantii mafiei?
  3. 2019.12.03 13:35 Sorin
    In asa situatie statu perde banii, de ce?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.