Finanţe

MOLDOVA VA CERE DE LA BERD $90 MIL. PENTRU PROCURAREA GAZULUI, ÎN CAZUL ÎN CARE VOR FI PROBLEME CU TRANZITUL PRIN UCRAINA

05 decembrie, 2019
<mt_str50>

Moldova intenţionează să ceară de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ajutor financiar de până la $90 mil. pentru procurarea gazului, în cazul în care vor fi probleme cu tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina. În acest scop, Guvernul a aprobat miercuri iniţierea negocierilor privind semnarea unui acord în acest sens.

Potrivit agenției INFOTAG, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a declarat că împrumutul este necesar ca ultimă soluție pentru achiziționarea unei cantități mari de combustibil (până la 400 mil. de metri cubi) pe piața ucraineană și / sau europeană, iar mijloacele vor fi solicitate la necesitate.

„Instrumentul financiar va fi utilizat numai dacă „Moldovagaz” va anunţa că este imposibil să ofere servicii de furnizare a gazelor naturale. Totodată, din condițiile BERD reiese necesitatea de a garanta creditul extern destinat pentru a finanța achiziția de gaze”, a spus el.

Prim-ministrul Ion Chicu a menționat că această inițiativă are drept scop asigurarea securității energetice a Moldovei și, de asemenea, este un scenariu de rezervă, în cazul în care tranzitul de gaze naturale din Federaţia Rusă prin Ucraina către Europa de Sud-Est va fi limitat sau sistat de la 1 ianuarie 2020.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

 1. 2019.12.05 09:55 Fima
  Pentru gaz BERD-ul da banii si pune procente frumoase...
 2. 2019.12.05 09:56 Ana
  Inca doi-trei ani si berdu sa vinde Moldova ca gaj...
 3. 2019.12.05 09:58 Nicolae
  Inca dl Brinzan a declarat ca BERD este de acord sa da credit, da nu acum da peste sase - zece luni.

adaugă comentariu

 • nume
 • email
 • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.