Finanţe

MOLDOVA VA CERE DE LA BERD $90 MIL. PENTRU PROCURAREA GAZULUI, ÎN CAZUL ÎN CARE VOR FI PROBLEME CU TRANZITUL PRIN UCRAINA

05 decembrie, 2019

Moldova intenţionează să ceară de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ajutor financiar de până la $90 mil. pentru procurarea gazului, în cazul în care vor fi probleme cu tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina. În acest scop, Guvernul a aprobat miercuri iniţierea negocierilor privind semnarea unui acord în acest sens.

Potrivit agenției INFOTAG, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a declarat că împrumutul este necesar ca ultimă soluție pentru achiziționarea unei cantități mari de combustibil (până la 400 mil. de metri cubi) pe piața ucraineană și / sau europeană, iar mijloacele vor fi solicitate la necesitate.

„Instrumentul financiar va fi utilizat numai dacă „Moldovagaz” va anunţa că este imposibil să ofere servicii de furnizare a gazelor naturale. Totodată, din condițiile BERD reiese necesitatea de a garanta creditul extern destinat pentru a finanța achiziția de gaze”, a spus el.

Prim-ministrul Ion Chicu a menționat că această inițiativă are drept scop asigurarea securității energetice a Moldovei și, de asemenea, este un scenariu de rezervă, în cazul în care tranzitul de gaze naturale din Federaţia Rusă prin Ucraina către Europa de Sud-Est va fi limitat sau sistat de la 1 ianuarie 2020.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2019.12.05 09:55 Fima
    Pentru gaz BERD-ul da banii si pune procente frumoase...
  2. 2019.12.05 09:56 Ana
    Inca doi-trei ani si berdu sa vinde Moldova ca gaj...
  3. 2019.12.05 09:58 Nicolae
    Inca dl Brinzan a declarat ca BERD este de acord sa da credit, da nu acum da peste sase - zece luni.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.