Finanţe

BERD VA ACORDA MOLDOVEI $50 MIL. PENTRU ACHIZIŢIONAREA GAZELOR, ÎN CAZ CĂ VA FI NEVOIE DE LIVRĂRI ALTERNATIVE

12 decembrie, 2019

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi Moldovei $50 mil. pentru achiziționarea gazelor, în caz că va fi nevoie de livrări alternative. Potrivit agenției INFOTAG, un acord în acest sens a fost semnat miercuri seara la Chișinău.

Prim-ministrul Ion Chicu și directorul general al BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, care au semnat documentul, au remarcat cooperarea fructuoasă dintre Moldova şi BERD în implementarea mai multor proiecte importante pentru republică.

După semnarea documentului, prim-ministrul a subliniat că „Guvernul speră că se va ajunge la un acord între Rusia și Ucraina, care va permite Moldovei ca după 1 ianuarie 2020 să primească gaz natural mai ieftin pe ruta tradițională decât în perioada anterioară”.

„În același timp, Guvernul a lucrat şi la scenarii de rezervă. Astăzi am semnat un acord care asigură Moldova cu gaze ca scenariu de rezervă. Subliniez că aceasta este o opțiune de rezervă. Acest împrumut de $50 mil. va fi folosit numai dacă va trebui să găsim căi alternative pentru importul gazului, iar operatorul „Moldovagaz” nu va avea suficiente mijloace pentru acest lucru. Acesta este un pas foarte important, suntem siguri că cooperarea noastră cu BERD și alți parteneri externi pentru îmbunătățirea securității energetice are o importanță deosebită și va continua”, a spus el.

Prim-ministrul a menționat că primul scenariu alternativ este obţinerea gazului prin conducta transbalcanică, însă în caz că vor apărea dificultăți în implementarea primului scenariu, autoritățile vor recurge la al doilea – la procurarea gazului din banii acordaţi de BERD.

El și-a exprimat satisfacția că negocierile cu BERD au fost rapide și fructuoase: la ședința de săptămâna trecută a Guvernului a fost aprobată lansarea negocierilor, iar o săptămână mai târziu a fost semnat acordul.

Potrivit lui, conducerea BERD a aprobat astăzi și un alt proiect legat de gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, care va fi implementat într-un timp scurt pentru a asigura o mai mare securitate energetică.

Matteo Patrone a menționat că mecanismul financiar adoptat este o altă dovadă a ceea ce poate face banca pentru Moldova, inclusiv în scopul creșterii securității energetice.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.12.12 11:55 Galina
    De ce credite noi nu dau rezultat, de ce Moldova nu sa dezvolta?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.