Finanţe

PAS CERE CA ÎN PROIECTUL BUGETULUI DE STAT SĂ FIE REINTRODUSE PREVEDERILE PREVĂZUTE ÎN „BUGETUL SOLIDARITĂŢII”

13 decembrie, 2019

Deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) cer ca în proiectul bugetului de stat pentru anul viitor să fie reintroduse prevederile pe care le-a pregătit Guvernul Maiei Sandu în „Bugetul solidarităţii”.

Potrivit agenției INFOTAG, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, membrii fracţiunii PAS au comunicat că este vorba de prima anuală pentru angajaţii sectorului bugetar de până la 50% din salariul lunar, compensarea unei părţi din cheltuielile pensionarilor pentru consumul energiei electrice, precum şi majorarea salariilor pentru profesorii de la școlile pentru copiii cu dizabilități până la nivelul salariilor în școlile obișnuite.

Totodată, se propune aprobarea unui preț minim pentru țigări, aşa cum este prevăzut în bugetul pentru anul curent, dar nu este inclus în proiectul bugetului de stat pentru 2020. PAS consideră că lipsa unui preț minim poate determina păturile social-vulnerabile ale populației să fumeze.

Fostul ministru al Finanțelor, Natalia Gavriliţa, a menționat că ideea prețului minim este susținută de asociațiile de business, deoarece acest lucru contribuie la eliminarea concurenței neloiale.

De asemenea, se propune alocarea de fonduri pentru finanțarea programelor de învăţare a limbii de stat, pentru deschiderea consulatelor Moldovei la Montreal, Sacramento, Torino și Bologna, găsirea mijloacelor pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie la oficiul Avocatului Poporului și pentru modernizarea sistemului informațional al Parlamentului cu scopul de a introduce sistemul electronic de vot.

Deputaţii PAS pledează pentru menținerea accizului redeus, de 50%, pentru mașinile hibrid, deoarece consideră că acțiunile Guvernului de a anula reducerea sunt greşite, având în vedere că majoritatea țărilor încearcă să sprijine tehnologiile de mediu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.