Finanţe

MINISTERUL FINANŢELOR ŞI BNM AU ELABORAT PROPUNERI PENTRU ATENUAREA POVERII ASUPRA BUGETULUI DE STAT LA PLATA OBLIGAȚIUNILOR CĂTRE BANCĂ

23 decembrie, 2019

Ministerul Finanțelor și Banca Națională a Moldovei (BNM) au convenit asupra unor măsuri pentru atenuarea poverii asupra bugetului de stat la plata obligațiunilor și a dobânzilor ce trebuie achitate băncii. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a declarat prim-viceprim-ministrul și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuţă.

Ministrul nu a prezentat detaliile acordurilor, indicând faptul că acestea urmează a fi coordonate cu toate părțile interesate în această problemă.

„Problema facilitării sarcinii bugetare în legătură cu rambursarea obligațiunilor și plata dobânzilor aferente către BNM a fost discutată la începutul lunii decembrie de Consiliul Suprem de Securitate (CSS), prezidat de Președintele Igor Dodon. CSS a decis ca Guvernul și BNM să vină cu propuneri reale de reducere a poverii financiare pentru buget în legătură cu executarea legii nr. 235. La momentul actual, Ministerul Finanțelor și BNM au elaborat propriile viziuni, fără a încălca regulile financiare, respectând în același timp capitalizarea băncii, precum și interesele statului și ale cetățenilor”, a spus ministrul.

Serghei Pușcuţă a numit moratoriul propus pentru legea 235 drept „o încercare primitivă și o abordare neprofesionistă”.

„Guvernul va examina și va rezolva această problemă altfel, pentru a nu dezechilibra fluxurile financiare în țară. Considerăm că este imposibilă instituirea unui moratoriu pentru executarea acestei legi, prin care este prevăzută emiterea obligațiunilor în sumă de 13 mlrd. lei, care sunt acum în activele BNM. Aceste valori mobiliare există, ele sunt active. Vom găsi soluția potrivită pentru această problemă”, a subliniat ministrul Finanțelor.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2019.12.23 16:54 Galina
    Poate cineva de straini poate sa cumpara datoria statului fata de BNM?
  2. 2019.12.23 16:58 David
    Inca nu este clar daca parlament sustina asa propunere BNM si guvernu.
  3. 2019.12.23 16:59 Fima
    Moratorii la legea 235 este o grisala mare...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.