Finanţe

GUVERNUL A RESPINS RECOMANDAREA FMI PRIVIND MAJORAREA TARIFULUI LA GAZE CU 30% – PREȘEDINTELE IGOR DODON

27 decembrie, 2019

Guvernul Moldovei a respins recomandarea FMI privind majorarea tarifului la gaze pentru consumatorii finali de la 1 ianuarie 2020 cu 30%. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a declarat joi seara, la postul de televiziune N4, Președintele Igor Dodon.

„Cum putem să majorăm tariful la gaz când prețul său în 2020 pentru Moldova va fi cu mult mai ieftin decât în 2019?! Oamenii pur și simplu nu ne vor înțelege”, a spus Președintele, care pledează pentru ca Moldova să aibă un program de cooperare cu FMI.

Referindu-se la relațiile cu Fondul, șeful statului a recunoscut că Republica Moldova nu a fost de acord cu încă două recomandări ale FMI. Este vorba despre inadmisibilitatea creșterii pensiilor și salariilor în sectorul public, precum și reducerea investițiilor în infrastructură, după cum propun experții Fondului.

„Reiese că trebuie să renunţăm la investiții, să limităm reparația și construcția drumurilor. Pentru ce? Pentru ca să primim de la FMI circa $40-50 mil., care oricum ajung apoi în rezervele Băncii Naționale a Moldovei (BNM), deținute în conturi la Washington, fără permisiunea de a le cheltui ca investiții de stat”, a spus Dodon.

El a recunoscut că rezervele BNM sunt necesare țării pentru a asigura importurile necesare pe parcursul a trei luni.

„Dar volumul rezervelor BNM de $3 mlrd. este deja de câteva ori mai mare decât acest nivel necesar pentru importuri (acum rezervele BNM asigură un volum de importuri pentru 5 luni – „I.”)”, a spus Președintele, menţionând cp ar fi mult mai bine ca pentru asigurarea importurilor să fie lăsate $1,5 mlrd., iar restul sumei rezervelor să fie folosită în calitate de investiții.

Potrivit lui Dodon, Moldova are nevoie de relaţii de parteneriat cu FMI, deoarece de aceasta depind relațiile sale cu alți parteneri externi, dar, „în acelaşi timp, nu ar trebui să avem mâinile legate”.

„Nu vor să ne finanțeze din cauza majorării pensiilor, salariilor și a investițiilor mari în construcția drumurilor – vom lua bani de la alții. Iată Rusia ne oferă un credit pentru dezvoltarea infrastructurii. Acest credit va fi acordat aproximativ în aceleași condiții ca și partenerii occidentali. În caz contrar, în aşa condiții, RM nu va putea construi drumuri încă 50 de ani. Moldova este capabilă să asigure plata salariilor, a pensiilor și să acopere alte plăți curente. Iar pentru proiecte investiționale serioase, trebuie să luăm credite. Toate ţările fac aşa și noi la fel vom face”, a subliniat Dodon.

După cum a informat anterior agenția INFOTAG, Guvernul îndeplinește acum condițiile actualului program de trei ani cu FMI, pe care Guvernul anterior al Maiei Sandu l-a prelungit până la 31 martie 2020. Prim-ministrul Ion Chicu spune că Guvernul său va avea neapărat un nou program cu FMI, care va ţine cont de interesele Republicii Moldova și ale cetățenilor săi. Dar, în același timp, el nu exclude posibilitatea că, dacă programul nu va ține cont de aceste interese, în relațiile dintre Moldova și FMI ar putea interveni o anumită pauză.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2019.12.27 18:18 Ionut
    Dl Dodon nu are dreptate chind declara asa ceva...
  2. 2019.12.27 18:23 Fima
    Dl Dodon are dreptate> se poate si fara acordul cu FMI, numai ca atunci noi sa fim ipreuna cu Rusia si Corea de nord...
  3. 2019.12.27 18:25 Zosim
    De ce in Moldova sunt acei cine ori ce pret are interes sa strica reletiile Moldovei cu FMI?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.