Finanţe

BNM APLICĂ INSTRUMENTELE POLITICII MONETAR-CREDITARE PENTRU ATENUAREA PRESIUNII INFLAŢIONISTE

31 decembrie, 2019

Banca Națională a Moldovei (BNM) monitorizează și anticipează evoluțiile macroeconomice interne și cele externe, riscurile și incertitudinile asociate evoluției inflației pe termen scurt și mediu, și, prin aplicarea la momentul oportun a instrumentelor de politică monetară, își realizează mandatul său legal – asigurarea și menținerea stabilității prețurilor.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu, într-un interviu oferit presei din RM, răspunzând la întrebarea revistei „Bănci şi Finanţe. Profit”.

Referindu-se la instrumentele pe care BNM le va aplica anul viitor pentru atenuarea presiunii inflaţioniste, având în vedere faptul că în bugetul pentru anul 2020 granturilor și împrumuturilor externe le revin 10,07 mlrd. lei, guvernatorul BNM a menţionat că, „pentru asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, banca centrală implementează regimul țintirii directe a inflației, conform Strategiei politicii monetare a BNM pe termen mediu”.

Armaşu a menţionat că, potrivit documentului, ținta inflației, calculată în baza indicelui prețurilor de consum, este de 5% anual cu o posibilă deviere de +/- 1,5 puncte procentuale.

„Atingerea țintei se realizează prin utilizarea instrumentului principal de politică monetară – operațiunile de piață deschisă. În același timp, BNM utilizează instrumente auxiliare de politică monetară precum: facilitățile permanente, norma rezervelor obligatorii și intervențiile pe piața valutară”, a spus guvernatorul.

El a menţionat că în cadrul politicii monetare aplicat de BNM, pe parcursul anului calendaristic sunt efectuate patru runde trimestriale de prognoză a inflației.

„În baza prognozei inflației, Comitetul executiv al BNM adoptă deciziile de politică monetară pe care le publică în ziua adoptării. Între aceste runde, există încă patru ședințe ale Comitetului executiv al BNM cu privire la promovarea politicii monetare”, a explicat Armaşu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.