Finanţe

AMCHAM MOLDOVA SALUTĂ MODIFICĂRILE ADUSE LA LEGEA CU PRIVIRE LA ORGANIZAŢIILE DE CREDITARE NEBANCARĂ

14 ianuarie, 2020

Camera de Comerţ Americană din Moldova (Amcham Moldova) salută modificările aduse la Legea cu privire la organizaţiile de creditare nebancară (ONC).

Directorul adjunct AmCham Moldova, Adrian Gheorghiţă, a relatat pentru corespondentul INFOTAG că, în general, Camera susține propunerile autorității de reglementare a pieței de capital – ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), scopul de bază al cărora constă în minimizarea riscurilor de supraîndatorare a consumatorilor-persoane fizice și protejarea beneficiarilor de produse de creditare nebancară.

Vorbind despre inițiativa CNPF care prevede plafonarea costurilor aferente unui credit nebancar sau leasing financiar (dobândă, comisioane, penalităţi etc.), Gheorghiţă a menționat că această tendinţă în mai multe ţări din regiune.

„De exemplu, Comisia Uniunii Europene este în proces de revizuire a Directivei privind contractele de credit cu consumatorii. În comunicarea AmCham Moldova cu CNPF, respectiva iniţiativă a fost de principiu susţinută. Dar, totodată, în discuţii au fost enunţate o serie de riscuri ce pot afecta oferta de credite către consumatori, dar şi iminenţa eliminării unor instrumente pe care creditorii le utilizează pentru restructurarea datoriei, în contextul protecţiei intereselor consumatorului”, a spus Adrian Gheorghiţă.

Potrivit lui, AmCham Moldova a recomandat o abordare mai exhaustivă în vederea plasării respectivelor norme în cadrul Legii privind contractele de credit pentru consumatori, pentru a proteja atât debitorii clienţi ai organizaţiilor de creditare nebancară, cât şi debitorii clienţi ai băncilor.

Referindu-se la inițiativa de a obliga organizaţiile de creditare nebancară să raporteze la birourile istoriilor de credit, directorul adjunct al AmCham Moldova a subliniat că „această propunere a fost salutată atât de organizaţiile de creditare nebancară, cât şi de sectorul bancar”.

„Amendamentul va permite creditorilor instituţionali să evalueze mai calitativ bonitatea beneficiarului finanţării, fapt ce va diminua riscul de supra-îndatorare a populaţiei, precum şi va duce la sporirea calităţii portofoliilor de credite”, a menționat Adrian Gheorghiţă.

Vorbind despre interdicţia strictă de a atrage resurse financiare de la persoane fizice, expertul a spus că „posibilitatea legală în vigoarea de contractare a unor împrumuturi de la persoane fizice le asigura o şansă la dezvoltare, respectiv indirect încurajându-se concurenţa pe piaţă, facilitându-se accesul la finanţare”.

Potrivit lui, „eliminarea acestui instrument va duce cel puţin la diminuarea ritmurilor de dezvoltare a respectivei categorii de OCN”.

Întrebat despre ce alte măsuri trebuie întreprinse pentru impulsionarea sectorului de creditare nebancară, Adrian Gheorghiţă a subliniat că „ statul trebuie să identifice deficienţele legale din acest sector”.

„Conform Raportului Băncii Mondiale „Doing Business 2020”, Republica Moldova se clasează pe locul 48 la capitolul „Contractarea Împrumuturilor”. Deşi este un scor destul de bun, sub aspect regional, vecinii noştri sunt mult mai competitivi (România -25; Ucraina – 37). Aici, revine rolul statutului de a identifica deficienţele legale pentru a impulsiona creditorii de a oferi finanţări”, a conchis Gheorghiţă.

INFOTAG precizează: AmCham Moldova este o asociaţie nonguvernamentală, nonprofit a businessului privat din Moldova. În calitate de membru al reţelei de 125 Camere de Comerţ Americane din întreaga lume, AmCham Moldova are drept misiune promovarea investiţiilor americane, străine și locale în RM, colaborarea cu Guvernul şi liderii comunităţii de afaceri pentru dezvoltarea și promovarea unui climat de afaceri mai favorabil în Moldova. Actualmente, AmCham numără circa 133 membri.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.